Volledig scherm
© Thinkstock

Zeldzame naaktslak Goudstipje aangetroffen

VLISSINGEN - Duikers hebben op een scheepswrak op 30 kilometer van de Zeeuwse kust het goudstipje waargenomen, een sierlijk klein naaktslakje.

De 'cumanotus beaumonti' is slechts twee keer eerder waargenomen in Nederland, bij Texel en in Zeeland.

Zondag komen de 25 duikers van Stichting Duik de Noordzee Schoon aan in de haven van Scheveningen. Tijdens Expeditie Zuid 2016 is er gedoken op 15 wrakken op de Bruine Bank en de zuidelijke Noordzee.

Vishaken

Een belangrijke doelstelling van de expeditie is het verwijderen van zoveel mogelijk verloren visnetten, lood en kunstaas op de Noordzeewrakken. De netten en vishaken vormen een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven. Dieren raken erin verstrikt en sterven een langzame dood. De duikers zijn al jaren bezig met dit project. Zondag hebben zij 2000 kilo afval dat tijdens deze expeditie is geborgen aan land gebracht. Ook hebben zij onder- en bovenwater tientallen levende dieren bevrijd die in deze netten vast zijn komen te zitten.

Een tweede doelstelling is het monitoren van de biodiversiteit van scheepswrakken. Op elk wrak zijn door de biologen en andere duikers de verschillende vissen, krabben, anemonen en andere soorten geteld. Ook is DNA verzameld voor een DNA-databank.

Volledig scherm
Het goudstipje. © Joost van Uffelen