Volledig scherm
De geslaagden van MTV4 van Nehalennia. © M. Paulissen

Zeker 88 Zeeuwse scholieren slagen cum laude

VLISSINGEN - Duizenden examenleerlingen hingen gisteren de vlag uit. Een select groepje slaagde cum laude.

Zeker 88 Zeeuwse middelbare scholieren ontvangen binnenkort een diploma met een gouden randje. Ze hoorden gisteren niet alleen dat ze geslaagd zijn, maar scoorden ook een gemiddelde van een acht of hoger. Examenleerlingen (vmbo, havo en vwo) kunnen dit jaar voor het eerst een stempel cum laude op hun diploma krijgen. Staatssecretaris Sander Dekker wil talenten daarmee erkenning geven voor hun prestaties.

Cum laude

Cum laude-leerlingen horen tot een select groepje: ruim twee procent van alle Zeeuwse scholieren haalde dit jaar het gemiddelde van een acht. Voor het vwo was dat bijna zeven procent. Het aantal uitblinkers kan nog hoger worden, want leerlingen kunnen hun gemiddelde nog opkrikken met een herexamen.

Een cum laude-diploma kan leerlingen helpen toegelaten te worden op een vervolgopleiding, weet Peter Boone, sectordirecteur havo en vwo van het Zeldenrust-Steelant College in Terneuzen. "Maar het moet niet alleen om de cijfers draaien. Als je cum laude slaagt, dan heb je iets over. Het gaat erom wat je met die ruimte doet: heb je bijvoorbeeld ook een extra vak gevolgd?"

Voorbeeld

Coen Raas, afdelingsleider van de mavo op het Ostrea Lyceum, ziet het in het cum laude-diploma een stimulans voor leerlingen. "Ze worden gezien als ze hun best doen. Dat is goed. Ik hoop dat het als voorbeeld werkt voor anderen, maar ik heb nog niet de indruk dat het leerlingen bezighoudt. Het voelt vaak juist ongemakkelijk voor ze om hoge cijfers te scoren: ze willen niet de nerd zijn."