Volledig scherm
Familie en vrienden verwelkomen de wereldreizigers op de steiger in Vlissingen. © Frank Balkenende

Zeezeilers leggen na een wereldreis van elf jaar voorgoed aan in Vlissingen

VLISSINGEN - Elf jaar lang bevoer het Vlissingse stel Dick van der Waaij en Anita Idskes de wereldzeeën. Zaterdag zette het stel weer voet op Zeeuwse bodem.

Daar hoorde natuurlijk een champagne-ontvangst bij. In de jachthaven van VVW Schelde in Vlissingen leek het alsof de stoomboot van Sint en Piet zou aankomen. Zestig man stond te wachten op de intocht van Dick (68) en Anita (56). Om vier uur 's middags voer het zeiljacht Kind of Blue het haventje binnen, maar familie had natuurlijk al bij de sluis staan posten. De havenmeester bracht een glas champagne aan boord, de 79-jarige moeder van Anita viel haar om de hals en Dicks zoon Bart sprong aan boord om paps op de schouder te kloppen. "Wat een welkom, ongelooflijk", zei Dick, toen hij de groep familie en vrienden zag wuiven. De meeste gehoorde zin: 'Hee hallo, lang niet gezien.'

Een wereldreis met hun jacht was de droom van de Vlissingers. In 2005 kozen ze het ruime sop. "We dachten een jaar of vijf weg te blijven, maar het werden er elf.'' Ze voeren van oost naar west, de Atlantische Oceaan over naar de Cariben om via het Panama-kanaal de Stille Oceaan op te zeilen. Anita: "Ik weet niet waar ik moet beginnen. Je krijgt zoveel indrukken. In Nieuw-Zeeland heb ik gezwommen met wilde dolfijnen. Ja, zoiets is heel bijzonder."

Met alle moderne apparatuur aan boord, zelfs een kastje dat een signaal naar satellieten zendt zodat altijd te traceren bent, kwamen de ervaren zeilers nooit echt in problemen. "Een orkaan zie je aankomen, die kun je omzeilen. We hebben wel een flinke storm gehad tussen Nieuw-Zeeland en Fiji. De enige grote tegenslag was een inbraak op de boot toen we in de Cariben waren. Onze computer, onze papieren, alles was weg."

In de elf jaar waren ze vooral op elkaar aangewezen, maar de familie vloog regelmatig naar exotische oorden om het stel op te zoeken. Soms werd de reis onderbroken door ziekte in de familie. In 2011 vlogen Dick en Anita naar Nederland omdat zijn jongere broer terminaal was. De zeezeiler liet zich in 2013 zekerheidshalve checken en dat was maar goed ook. Hij had een kwaaraardig gezwel en moest onder het mes.

Waren komen ze nu dan toch terug? Anita: "Vanwege de familie. Je wilt toch dichter bij je dierbaren wonen. Mijn moeder is bijna 80 jaar. Bovendien is het nu tijd voor reflectie. Tijdens zo'n reis krijg je zoveel indrukken."

Dick: "En na elf jaar is de boot ook wel aan onderhoud toe."

Het stel slaapt nog een nachtje op de boot. Zondag bekijken ze hoe hun huis in Vlissingen eraan toe is. "Daar zal wel wat aan moeten gebeuren, vrezen we."

Volledig scherm
Na een wereldreis van elf jaar leggen zeilers Dick van der Waaij en zijn partner Anita Idskes aan in de jachthaven van de VVW Schelde in Vlissingen. © Frank Balkenende
Volledig scherm
De havenmeester (voorgrond), familie en vrienden (achtergrond) verwelkomen de zeezeilers. © Frank Balkenende
Volledig scherm
Zoon Bart is na 2,5 jaar weer blij vader Dick te zien. © Frank Balkenende
  1. Politie schatte aanslag Utrecht terecht in als terreurdaad, communicatie kon beter
    Live persconferentie

    Politie schatte aanslag Utrecht terecht in als terreur­daad, communica­tie kon beter

    Dat gemeente, politie en justitie op 18 maart van dit jaar uitgingen van een ‘aanslag met mogelijke terroristisch motief’ is terecht geweest, concludeert het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Wel doet het COT een aantal aanbevelingen, zoals het beter uitleggen van noodmaatregelen in crisissituaties. Bij de aanslag op de tram in Utrecht kwamen vier mensen om het leven.