Volledig scherm
De afspraakcentrale in de hal van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes. © Marcelle Davidse

Zeeuwse ziekenhuizen slaan handen meer ineen

VLISSINGEN - Een fusie tussen ziekenhuis ZorgSaam en het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis is nog een brug te ver.

Maar om te voorkomen dat specialismen uit Zeeland verdwijnen, gaan ziekenhuis ZorgSaam en het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis nauwer samenwerken. De Raden van Bestuur van beide ziekenhuizen hebben dat afgesproken. ZorgSaam en ADRZ halen de banden aan op het gebied van acute zorg, cardiologie, orthopedie en bepaalde chirurgie.

Strengere normen

Het gaat om behandelingen waarbij een specialist een minimum aantal patiënten per jaar moet opereren. Die normen worden steeds strenger. Zowel ZorgSaam als het ADRZ hebben op termijn voor bepaalde operaties afzonderlijk te weinig patiënten. Als artsen van beide ziekenhuizen samenwerken, halen ze dat aantal wel. Daardoor wordt voorkomen dat Zeeuwen straks voor complexe operaties naar ziekenhuizen elders moeten reizen.

Wat de gevolgen van de nauwere samenwerking precies zijn, wordt na de zomer duidelijk. De Raden van Bestuur van de ziekenhuizen willen de plannen eerst bespreken met de specialisten, de ondernemings- en cliëntenraden. Als dat is gebeurd, geven ze meer uitleg.

Samenwerken

ZorgSaam en ADRZ benadrukken desgevraagd dat ze 'goede ziekenhuiszorg in Zeeland willen bieden vanuit twee zelfstandige ziekenhuizen, zodat Zeeuwen relatief dichtbij huis terecht kunnen'.

Onlangs bepleitte directeur René Smit van ZorgSaam in de PZC een fusie tussen 'zijn' ziekenhuis en het ADRZ. Dat is nu nog een brug te ver. De komende maanden staan in het teken van de overname van het ADRZ door Erasmus MC. De Zeeuwse ziekenhuizen bekijken volgend jaar hoe ze nog beter kunnen samenwerken.