Volledig scherm
© EPA/Fredrik von Erichsen

Zeeuwse zetbaas Hells Angels moet van OM zes maanden cel krijgen voor telen drugs

MIDDELBURG - De Zeeuwse zetbaas van de Gentse afdeling van de Hells Angels. Met die woorden omschreef officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk de 49-jarige R.T. uit Hoek. Deze man zou volgens de officier voor die 'motormuizen' hennepkwekerijen runnen. Zo werd een sigarettenpeuk met zijn DNA gevonden in een hennepkwekerij aan de Scottweg in Goes. In dat pand trof de politie 550 zogenoemde moederplanten aan en ruim 1500 hennepstekken.

In een pand in Hoofdplaat werd 179,9 gram hasj gevonden en in een garage in Sas van Gent materiaal om hennepkwekerijen op te zetten.

De politie kwam de man op het spoort na een verzoek tot aanhouding door de Belgische justitie. Belgische agenten waren in een onderzoek naar de Gentse afdeling van de Hells Angels op de inwoner van Hoek gestuit. Hij is volgens hen een goede kennis van de voorman van die motororganisatie. Een observatieteam van de Belgische politie was hem zelfs gevolgd naar Nederland en zag hem in en uit het pand aan de Scottweg lopen en de garage in Sas van Gent. Op basis van die observaties en het verzoek tot aanhouding werd de man in mei aangehouden. "Door maar liefst dertig agenten", aldus raadsman Dick Olie.

Privébezit

T. zweeg gisteren vooral toen hij werd gehoord door de rechters. "Ik wil niemand belasten." Hij zei alleen dat de hasj, gevonden in een vakantiewoning bij Hoofdplaat, privébezit was. "Om de prijs te drukken, koop ik groot in."

Suijkerbuijk noemde T. iemand die vaker is veroordeeld voor drugszaken. Ook moet hij nog vijf jaar in België uitzitten. De officier eiste tegen hem een celstraf van zes maanden.

Onrechtmatig

Olie vond het vreemd dat de Belgische politie in Nederland observaties uitvoerde. Volgens hem is dat bewijs onrechtmatig verkregen omdat hij geen documenten is tegengekomen die daarvoor toestemming gaven. "Justitie ziet hem als een grote vis, terwijl daar helemaal geen bewijs voor is."

Uitspraak 13 oktober.