Volledig scherm
Merijn Hougee en Marijke Boonstra onderzoeken een deel van het strand. © Ruben Oreel

Zeeuwse stranden worden vervuild door maritieme sector (video)

VROUWENPOLDER - Er spoelen veel touwen en stukjes visnet aan in Vrouwenpolder.

Dat moet anders, vindt Stichting De Noordzee. Vier keer per jaar onderzoeken Merijn Hougee en Marijke Boonstra in opdracht van Rijkswaterstaat een deel van het strand, links van paviljoen Aloha Beach in Vrouwenpolder. Het is één van de vier monitoringstranden van de stichting, waar elk kwartaal wordt gepeild hoeveel en wat voor afval er aanspoelt vanuit de zee. Donderdag waren ze weer in Zeeland voor de derde controle van dit jaar.

Notities

Hougee heeft honderd meter strand afgezet om dat volledig uit te kammen vanaf de duinen tot aan de vloedlijn. Ieder 'afvalitem' dat hij en zijn collega oprapen, wordt genoteerd. Het gaat voornamelijk om maritiem afval, zoals stukken van visnetten en touw. "We vinden bijvoorbeeld ook veel vispluis, dat wordt gebruikt om visnetten te beschermen, maar door slijtage laat het los en gaat het rafelen. Vogels en vissen denken dat het eten is en kunnen erin stikken", legt Boonstra uit. Andere items die ze vinden, zijn bijvoorbeeld hout, plastic en pur.

Gemiddelde

Omdat het onderzoek puur is gericht op afval dat vanuit de zee aanspoelt, hebben ze een afgelegen strand gekozen. Metingen van de afgelopen zes jaar laten een gemiddelde zien van 350 afvalitems per honderd meter. Over de afgelopen twaalf jaar is het gemiddelde 450 stukken op het monitoringstrand in Veere.

Door de data te verzamelen, probeert de stichting beleidsmakers te informeren in de hoop dat zij er wat aan gaan doen. Of dat ook lukt? Boonstra: "Onze statistieken hebben bijgedragen aan internationaal afvalbeleid van de Internationale Maritieme Organisatie. Sinds 2013 mogen zeeschepen geen afval meer over boord gooien. En we hebben verschillende keren kunnen voorkomen dat er ballonnen werden opgelaten zoals vorig jaar tijdens Koningsdag in Amsterdam. We zijn nu met de visserijsector aan het zoeken naar alternatieven voor vispluis. Naar een materiaal dat minder snel slijt en sneller afbreekt in de zee."

Zeedieren

De achterliggende gedachte van dit alles, is voorkomen dat zeedieren sterven door de vervuiling. "We streven naar nul afvalitems aan de kust. Als we het samen met de maritieme sectoren en de overheid kunnen halveren in vijf jaar, dan is dat een grote stap in de goede richting", aldus Hougee.

De buit donderdag: 235 stukken afval en een hoop parafine (gemiddeld 30 stukjes per meter strand). "Een relatief schoon strand dus, het aantal is onder het gemiddelde. Maar over heel de kust gezien, blijft het erg veel", concludeert Boonstra.

Vrijwilligers

Op 1 augustus gaat de vierde Boskalis Beach Cleanup Tour van start. Vrijwilligers maken de hele Noordzeekust schoon. Startpunt is Cadzand. Opgeven kan via beachcleanuptour.nl.

Volledig scherm
© Thinkstock