Volledig scherm
© Ondine van der Vleuten

Zeeuwse stranden moeten nog schoner

CADZAND - Zo'n veertig vrijwilligers verzamelden zich maandag op het strand van Cadzand voor de aftrap van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee.

Doel: een afvalvrije Noordzeekust. "Dit lijkt eerder op een speurtocht dan op een schoonmaakactie", zegt Junah Meijer uit Groningen, die op vakantie is met dochter Janoah. Want ja, die Zeeuwse stranden krijgen niet voor niets elk jaar lof omdat ze zo schoon zijn. "Maar daar doen we in Zeeland dan ook heel erg ons best voor", verklaart Jens Thomaes uit Hoofdplaat, die met een kar van Schoon Zeeland meeliep. Schoon Zeeland, een initiatief van de vijf centra voor natuur- en milieueducatie in Zeeland en de Zeeuwse gemeenten, deelt op stranden onder meer asbakjes uit en papieren afvalzakjes.

Heel belangrijk

Malthy Chandri is helemaal vanuit Amstelveen gekomen om haar steentje bij te dragen: "Dat is 2,5 uur rijden, ja. Maar ik vind dit heel belangrijk, want vervuiling van onze leefomgeving gaat uiteindelijk ten koste van onszelf." In haar zak de vangst van één uur speuren: een bierflesje, een stuk papier, een stuk aluminium rail en een rood, plastic emmertje. De schoonmaakactie eindigt bij strandpaviljoen Puur in Groede.

Kijk voor volgende schoonmaaketappes en meer informatie op www.beachcleanuptour.nl/etappes.

Volledig scherm
© Ondine van der Vleuten
Volledig scherm
© Ondine van der Vleuten
Volledig scherm
© Ondine van der Vleuten