Volledig scherm
Ger van Unen. © Lex de Meester

Zeeuwse SP volgt stemmethode DENK

MIDDELBURG - De methode lijkt afgekeken van de politieke beweging DENK. Alleen paste de SP hem vrijdag toe tijdens de Statenvergadering.

Fractievoorzitter Ger van Unen vroeg om een hoofdelijke stemming over een kansloze motie, zodat de mensen thuis konden zien welk Statenlid voor en tegen is. Het was het laatste onderwerp van de laatste vergadering voor het zomerreces, helemaal aan het eind van de middag. Het ging over de wachtgeldregeling van oud-medewerkers van de Provinciale Stoombootdiensten (PSD). Het dagelijks provinciebestuur wil die niet aanpassen aan de verhoogde pensioenleeftijd.

Bij de opheffing van de veerdiensten van de PSD in 2003 kregen medewerkers die te jong waren voor vervroegd pensioen een wachtgeldregeling. Op dat moment was de pensioengerechtigde leeftijd 65 jaar. Het bereiken van die leeftijd staat in de regeling als het moment waarop het wachtgeld stopt. Inmiddels gaat de leeftijd waarop mensen recht op AOW hebben en hun volledig pensioen krijgen stapsgewijs omhoog naar 67 jaar. Maar de wachtgeldregeling is niet aan die veranderde pensioenleeftijd aangepast. Gevolg is dat een aantal oud-PSD'ers er nu flink wat euro's bij inschiet. Het gaat om 21 mensen en het zou 1,6 miljoen euro kosten als de regeling wordt aangepast aan de nieuwe AOW-leeftijd.

De Staten hebben er meerdere keren over gedebatteerd en een meerderheid wil niks aan de regeling veranderen SP, GroenLinks en 50Plus vroegen vrijdag in een motie om dat wel te doen. Verantwoordelijk gedeputeerde Carla Schönknecht ontraadde die. Het was duidelijk hoe de stemming zou uitvallen, maar Van Unen wilde zien of iedereen het fractiestandpunt zou volgen. Dat gebeurde: 6 voor, 28 tegen, motie verworpen.