Volledig scherm
De Stichting Streekdracht Tholen. © Sjoerd-Jan Drenth

Zeeuwse parade trekt zaterdag door de straten van Tholen

THOLEN - Een bonte Zeeuwse stoet trekt zaterdag door de straten van Tholen.

Deze Zeelandparade moet één van de hoogtepunten worden van het feestjaar waarin wordt gevierd dat Tholen 650 jaar geleden stadsrechten kreeg.

Optocht

Aan de optocht doen verschillende klederdrachtgroepen mee, waaronder de onlangs opgerichte Stichting Streekdracht Tholen. Verder geven onder meer het Trekkermuseum uit 's-Gravenpolder, een schapendrijver, de Thoolse zeilschool TG17, zorginstelling Sjaloom en de Deltaband uit Vlissingen acte de présence.

Er doen ook veteranen mee. Zij zitten in legervoertuigen die beschikbaar zijn gesteld door het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Verder zijn in de optocht straattheater-acts te zien. De Stichting Tholen 650 jaar belooft bovendien één grootse, unieke deelnemer. Maar wie of wat dat is, wil ze niet verklappen.

Taptoe

De parade begint zaterdag om 14.00 uur bij De Vliethof en gaat door de binnenstad. Er doen overigens ook internationale muziekgezelschappen mee, waaronder de befaamde Showband La Vaillante uit Frankrijk. Dit heeft de maken met de taptoe die 's avonds op het programma staat. Die vindt plaats op het Terreplein en begint om 19.30 uur.

De toegang tot beide evenementen is gratis.

Volledig scherm
Het Bevrijdingsmuseum © Willem Mieras
Volledig scherm
Het Trekkermuseum © Johan van der Heijden
Volledig scherm
Leerlingen van Zeilschool TG17. © Chris van Klinken