Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeuwse mosselkweker onderscheidt zich met keurmerk

COLIJNSPLAAT - Wie Zeeuwse mosselen koopt, moet ervan op aan kunnen dat die mosselen ook echt uit Zeeland komen.

Daarom kiezen steeds meer mosselkwekers ervoor om zich te verbinden aan het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. De laatste weken zijn tien mosselkwekers uit Bruinisse, Zierikzee en Yerseke overgestapt op het keurmerk, zegt Sabine Verburg, van de Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct. Dat is een verdubbeling. Volgens Verburg komen er nog meer kwekers bij. "Deze kwekers kiezen er bewust voor zich te onderscheiden van mosselen uit Duitsland, Denemarken en Ierland. Ze vinden het jammer dat het voor consumenten niet duidelijk is welke mosselen uit Zeeland komen en welke niet. Ze vinden het ook oneerlijk dat ze aan striktere eisen moeten voldoen dan bedrijven uit het buitenland." Ook supermarkten en de horeca willen meer producten uit de regio.

Mosselkwekers die in aanmerking willen komen voor het certificaat, moeten aan strikte voorwaarden voldoen. Zo mogen ze de laatste drie jaar niet geïmporteerd hebben uit het buitenland en moeten ze uitsluitend Nederlands mosselzaad gebruiken.

  1. Luuk Ikink presenteert napraatshow Expeditie Robinson

    Luuk Ikink presenteert napraatshow Expeditie Robinson

    Luuk Ikink gaat het nieuwe programma Eilandpraat presenteren, de nabeschouwing van Expeditie Robinson. Dat maakte hij bekend in RTL Boulevard. In het wekelijkse live-programma, dat van start gaat na de samensmelting, ontvangt Ikink de afvaller van de week. Samen met andere (oud-)kandidaten blikt de deelnemer terug op het spelprogramma. Ook discussiëren ze over de opdrachten en de verwachte volgende afvaller in de expeditie. Het publiek kan tijdens de uitzending meepraten en vragen stellen.