Volledig scherm
© Melita Lanting

Zeeuwse mosselen zijn toch al lang te koop?

YERSEKE - Dit jaar zijn de Zeeuwse mosselen extra vroeg panklaar: al op 29 juni begint het officiële seizoen. Zegt het Nederlands Mosselbureau in Yerseke. Maar is dat wel zo?

Al dagen lang serveren restaurants Zeeuwse bodemcultuur mosselen. Hoe zit dat? Een domper op het Zeeuwse mosselfeestje wil Wouter van Zandbrink het niet noemen. De voorzitter van de vereniging van mosselhandelaren De Mosselhandel tilt er niet zo aan. "De bodemcultuur mosselen die nu al worden verkocht komen uit de Duitse Waddenzee. Het verschilt van jaar tot jaar. Maar vorig jaar en dit jaar zijn de Duitse bodemcultuur mosselen eerder dan de Zeeuwse. Ze zijn er nu een week, in kleine hoeveelheden."

De Duitse mosselen worden per vrachtwagen naar Yerseke gebracht. "Een deel gaat direct naar de verwerkingsfabriek en wordt ingepakt", weet Van Zandbrink. "De rest gaat naar de Yerseke Bank in de Oosterschelde. In 'onderwater pakhuizen' liggen ze te wachten totdat ze worden opgevist voor consumptie."

Zeeuwse mosselen dus. "Ja, zegt Cees Otte, visser op de Bru 14. "De Wadden zie ik als één gebied. Voor de natuur is er geen grens tussen de Nederlandse en Duitse Waddenzee. De Duitse mosselen komen hier binnen, worden op de Yerseke Bank opgeslagen en krijgen na verwerking het predicaat Zeeuws."

'Badderen'
Een Duitse mossel die na even 'badderen' in de Oosterschelde verkocht mag worden als Zeeuwse mossel. Doet dat niet een beetje zeer? "Het enige dat zeer zou kunnen doen is dat we een goede naam hebben opgebouwd en dat deze mosselen onder die naam verkocht worden", zegt Otte. "Als producent heb ik niet de macht om een startdatum voor het seizoen te bepalen. Het is wel de wens, net zoals we dat vroeger met de mosselkaravaan deden. Ik kan er niets over zeggen dat individuele bedrijven al opstarten. Maar ik hoop nog eens op een eensgezinde start."

Tast de Duitse mossel niet de goede naam van Yerseke aan? Wel nee, zegt Van Zandbrink. "Hangcultuur mosselen worden ook al een week of drie gegeten. Je hebt een start van de Nederlandse productie. Ik til er niet zo aan. Het gaat erom dat Yerseke de draaischijf is voor mosselproductie in Noordwest-Europa, inclusief kennisinstellingen als Imares en NIOZ."

Mosselkwekers hebben maandag en dinsdag monsters van hun percelen naar de veiling gebracht. "In juni, uiterlijk in de tweede week, begint er een soort koorts op de dorpen Zierikzee, Bruinisse en Yerseke te ontstaan", weet veilingmeester Nico van Santvoort. "Iedereen wordt heel erg zenuwachtig. Hoe zou het met de mosselen zijn? Is er veel verlies of schade bijvoorbeeld door stormen? Kwekers kunnen een proef aanleveren op de veiling om te zien wat er nu echt op het perceel ligt."

57 miljoen kilo
En daarover is Van Santvoort enthousiast. De 88 mosselkwekers - met productiegebieden in de Waddenzee en Oosterschelde - hebben het afgelopen seizoen 57 miljoen kilo aangevoerd. De grootte van de schelp, het percentage vleesgewicht en de kleur zijn dusdanig dat de handel unaniem heeft besloten het seizoen te laten beginnen.

De hamvraag: hoe zijn ze dit jaar? Waarschijnlijk goed, want je hoort nooit dat ze niet te eten zijn. "De Nederlandse mossel is uniek qua smaak, kleur en vleesgewicht", stelt directeur Johan van Nieuwenhuijzen van de Nederlandse mosselveiling. "Een topkwaliteit product. En dan mag je met recht zeggen dat hij ieder jaar goed is. Maar het blijft een natuurproduct. De natuur is grillig en natuurlijk zit er dan van jaar tot jaar verschil tussen."

De veiling gaat met zijn tijd mee, vertelde Van Nieuwenhuijzen dinsdag. Door een nieuw computersysteem hoeven kopers van mosselen niet meer in de veilingzaal te zitten. Voortaan kunnen ze via de computer op afstand inloggen en partijen kopen. De handel is zelfs via de cloud te volgen. Het einde van de veilingzaal? "Nee hoor", denkt veilingmeester Van Santvoort. "Kopers zullen blijven komen, omdat ze graag met elkaar ervaringen uitwisselen."

De Zeeuwse mosselen zijn dit jaar extra vroeg panklaar: al op 29 juni begint het officiële seizoen. Dat is dinsdag in Yerseke bekendgemaakt. De mosselhandel heeft de kwekers verzocht alvast mosselen aan te leveren, zodat er voor de start van het seizoen op 29 juni voorraad kan worden opgebouwd. Volgens de kwekers heeft de combinatie van een zonnig voorjaar en veel regenval voor een 'lekker vlezige mossel' gezorgd. Bij de eerste bemonstering van de Zeeuwse mosselen op de Mosselveiling in Yerseke heerste tevredenheid over de kwaliteit van de schelpdieren. De grootte van de schelpen, het vleesgewicht en de kleur zijn voldoende om het seizoen al vroeg te laten beginnen, luidde de conclusie. Het mosselseizoen duurt negen maanden en loopt dus tot april volgend jaar.