Volledig scherm
De dertig Zeeuwse jongeren wachten vol spanning tot tv- en radiopresentator Patrick Lodiers (geruite blouse) de eerste stelling bekendmaakt. © Jos van Leeuwen

Zeeuwse jeugd verdedigt thuisprovincie tijdens Prinsjesdebat in Den Haag

DEN HAAG - Dertig Zeeuwse en eenzelfde aantal Haagse jongeren hebben maandag hun standpunten laten horen tijdens het Prinsjesdebat in het Mauritshuis in Den Haag. Het debat was onderdeel van het Prinsjesfestival, waarvoor Zeeland dit jaar gastprovincie is.

De Zeeuwen kunnen bij de eerste stelling direct hun thuisprovincie verdedigen: de overheid moet er alles aan doen om de leegstroom van provincies door jongeren tegen te gaan.

Een jongen uit Den Haag stelt dat de regering dat inderdaad moet doen. Toch kan hij zich voorstellen dat niet alle jongeren terug willen naar zo'n krimpprovincie. "Als je bijvoorbeeld een technische studie hebt gedaan, wil je dat niet. Daar is misschien niet alle benodigde apparatuur aanwezig." Even is de bevlogen debatsfeer weg en lachen voor- en tegenstanders. Maar direct staat een tegenstander uit het Zeeuwse 'kamp' op van zijn plek. "Ik kom uit Zeeland en heb een technische studie gedaan aan de HZ. Toen ik klaar was, kon ik uit zes banen kiezen."

De deelnemers aan het Prinsjesfestival gaven zichzelf op of deden mee vanuit een debatklas van middelbare scholen. Pas tijdens het debat kregen ze te horen of ze voor of tegen de drie stellingen moesten debatteren, die gingen over de democratie en de digitale revolutie.

Lees meer over het debat in de PZC van dinsdag.

  1. Make-upartieste gebruikt dode maden als aanvulling op mascara
    foto's

    Make-upartieste gebruikt dode maden als aanvulling op mascara

    De in Californië werkende make-upartieste Jasmine gebruikt niet alleen doorsnee cosmetica om haar gezicht en dat van anderen te verfraaien, maar ook dode meelwormen, spinnen, vlinders, sprinkhanen, kevers , torretjes, bijen, wespen en zelfs schorpioenen en duizendpoten. Volgens de visagiste, die zich alle technieken zelf eigen maakte, zorgen haar opmerkelijke creaties met diertjes die ooit echt leefden voor een 'veel natuurlijkere look. Een paar voorbeelden van kunstwerkjes die te zien zijn op Jasmine Butterfly's Instagram.