Volledig scherm
Amber van Helden uit Kamperland (r) en Isa den Hartog uit Kortgene moeten dagelijks ver met de bus rijden.

Zeeuwse jeugd het langst onderweg naar school

KAMPERLAND - Nergens in het land wonen jongeren zo ver van de middelbare school als in Zeeland. Op Noord-Beveland is met verreweg het langst onderweg: gemiddeld 14 kilometer. Daarmee is de gemeente landelijk koploper.

De jongste cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vergaard, laten er geen misverstand over bestaan. De Zeeuwse jeugd moet heel wat overbruggen - niet zelden ook in letterlijke zin - om aan de leerplicht te voldoen.

Met 5,2 kilometer gemiddeld laat Zeeland de andere provincies ruim achter zich. Drenthe komt nog het dichtst in de buurt, met 3,9 kilometer. Het brons is voor Friesland, goed voor 3,4 kilometer. De rest van het provinciepeloton volgt op ruime afstand.

Vooral van de Noord-Bevelandse jeugd wordt veel uithoudingsvermogen - of een kostbaar busabonnement - verlangd. Met gemiddeld veertien kilometer tussen huis en de dichtstbijzijnde onderwijsvestiging (die niet per definitie ook de gekozen school is) voert zij met grote voorsprong de landelijke ranglijst aan. De Limburgse gemeente Bergen volgt als tweede, met 10,6 kilometer. Opmeer in Noord-Brabant (9,9 kilometer) is derde.

Borsele (9,1 kilometer) noteert een zevende stek. Negen van de dertien Zeeuwse gemeenten staan bij de eerste honderd, van bijna 400 Nederlandse gemeenten. Alleen in Kapelle, Vlissingen, Goes en Middelburg blijft de afstand binnen de perken.

Het CBS keek ook naar de nabijheid van basisscholen. Daar zijn de verschillen tussen gemeenten veel minder groot. In Zeeland varieert de afstand van 600 meter (Reimerswaal en Vlissingen) tot een kilometer (Sluis, Hulst en Noord-Beveland). Landelijk is het gemiddelde 700 meter.

(Gebruik je de app, zie hier een overzichtskaartje)