Volledig scherm
© Thinkstock

'Zeeuwse haven moet beter bereikbaar worden'

VLISSINGEN - Het kabinet moet meer geld uittrekken om Zeeland goed bereikbaar te houden. Dat geldt vooral voor de havens en de verdere verbindingen met het achterland.

Dat schrijft een nationale coalitie van maatschappelijke organisaties in een brandbrief aan minister-president Mark Rutte. Zij constateren dat 'de mobiliteit van reizigers, recreanten, bedrijven en vervoerders in Nederland stagneert nu de economie weer groeit'. Om te voorkomen dat land verder dichtslibt, zou het kabinet extra moeten investeren in 'meer verbindingen, betere doorstroming en meer comfort'.

Dat geldt onder meer voor de havens. De organisaties pleiten voor het verbeteren van de toegang van de haven van Vlissingen door het verbeteren van de vaargeul ter hoogte van de Wielingen.

Verder willen zij dat er vaart wordt gezet achter de aanleg van de spoorverbinding aan de oostkant van het Kanaal van Gent naar Terneuzen, tussen de Axelse Vlakte en de Belgische grens bij Zelzate. Bedrijven zoals staalonderneming Outokumpu wachten al jaren op een directe verbinding met Gent.

Gezien de verwachte groei van de overslag in de zeehavens zal ook het transport over water toenemen. In de brandbrief wordt daarom aangedrongen op het uitbreiden van onder meer de Kreekrak-, Volkerak- en Krammersluizen. Ook moet worden geïnvesteerd in een optimale bediening van bruggen en sluizen voor zowel beroeps- als recreatievaart.