Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeuwse gemeenten steeds actiever op Facebook

VLISSINGEN - Zeeuwse gemeenten laten zich steeds vaker op Facebook zien. Zij gebruiken het platform inmiddels bijna net zo vaak als Twitter. Het aantal likes op Facebook is in een jaar tijd bijna verdrievoudigd.

Het jaarlijkse onderzoek dat de bureaus HowAboutYou en Social Media Meetlat uitvoeren, leert dat vrijwel geen enkele lokale overheid sociale media nog negeert. Twitter, Facebook (en inmiddels ook WhatsApp) worden regelmatig benut.

Alle dertien Zeeuwse gemeenten waren al actief op Twitter. Zij kregen er in een jaar tijd in totaal bijna 7000 volgers bij, een groei van 17 procent. Terneuzen bedient de meeste mensen (6389). Afgezet tegen het aantal inwoners hebben ook Noord-Beveland en Veere een hoog bereik.

Een jaar geleden beschikten vijf Zeeuwse gemeenten nog niet over een eigen pagina op Facebook. Nu zijn dat er nog maar twee: Kapelle en Reimerswaal. Terneuzen had op de peildatum (in augustus) verreweg de meeste likes: 6937, ruim twee keer zoveel als een jaar eerder.

Dat Facebook als platform steeds interessanter wordt, blijkt ook uit de hoeveelheid berichten. Het aantal posts groeit in rap tempo, tot ruim 1500 in drie maanden, met Terneuzen opnieuw als uitschieter (477). Bij Twitter daalde het aantal tweets juist met zeven procent, naar in totaal 1900. Schouwen-Duiveland kwam in drie maanden tijd niet verder dan twintig berichten.

De Zeeuwse gemeenten die goed presteren op het gebied van sociale media zijn vooral Veere, Terneuzen en Middelburg. Zij plaatsen relatief veel berichten, maar reageren ook vaak op anderen. Dat doen ze behoorlijk snel. Landelijk duurt het gemiddeld ruim een etmaal voordat een gemeente op Twitter reageert. Bij de gemeente Veere is dat gemiddeld twee uur, en vaak al binnen een half uur. Bij Middelburg is de gemiddelde reactietijd iets meer dan tweeënhalf uur. Ook de meeste andere Zeeuwse gemeenten reageren sneller dan landelijk.

Veiligheidsregio
In het onderzoek is ook gekeken naar andere overheden en organisaties. Vooral Veiligheidsregio Zeeland doet het goed op het gebied van sociale media. Op Twitter heeft zij ruim 13.000 volgers, veel meer dan de meeste andere veiligheidsregio. Bovendien wordt er regelmatig en vooral ook snel gereageerd op andere tweets. De gemiddelde reactietijd bedraagt drie kwartier. Bij andere veiligheidsregio's is dat bijna zes uur.

Waterschap Scheldestromen is, in vergelijking met andere waterschappen, niet overmatig sociaal actief, met minder Twittervolgers (1988), minder berichten en een tragere reactietijd (bijna 40 uur) dan gemiddeld bij collega's.

De provincie Zeeland (bijna 7000 volgers op Twitter, ruim 2500 likes op Facebook) doet het niet slecht in vergelijking met andere, vaak grotere provincies. Zij reageert relatief snel en laat behoorlijk vaak van zich horen.

(Gebruik je de app, zie tabel hier)