Volledig scherm
© Maurice Steketee

Zeeuwse gemeenten lopen miljoenen mis

VLISSINGEN - De Zeeuwse gemeenten zijn boos en teleurgesteld nu ze samen jaarlijks 2,3 miljoen euro per jaar mislopen. Komend jaar gaat het zelfs om 2,8 miljoen. De gemeenten willen nu samen een vuist maken richting Den Haag om het besluit van minister Stef Blok van tafel te krijgen.

Gemeenten krijgen van het Rijk geld uit het Gemeentefonds. Twee jaar geleden werd de huidige verdeling van dit geld onder de loep genomen, omdat deze vooral ongunstig bleek te zijn voor kleinere plattelandsgemeenten. Dankzij een nieuwe verdeelsleutel zouden elf van de dertien Zeeuwse gemeenten er vanaf dit jaar op vooruitgaan, met bedragen tussen de 300.000 en 1,1 miljoen euro. Middelburg en Vlissingen zouden ongeveer een ton moeten inleveren.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken voerde de herverdeling dit jaar nog niet volledig door, geschrokken van de negatieve effecten voor de grote steden. Nieuw onderzoek bevestigde echter de juistheid van de nieuwe verdeelsleutel. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vroeg om volledige invoering. Dit was ook het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen. Dit heeft Blok, die Plasterk waarneemt, niet kunnen overtuigen. Hij wil vanaf 2017 niet de volle mep uitbetalen (of korten), maar gaat niet verder dan tweederde van het bedrag waarop de gemeenten volgens de nieuwe verdeelsleutel recht op hebben. Daar gaat voor de kleinere gemeenten in 2017 eenmalig een bedrag af (in Zeeland in totaal ruim een half miljoen) om de schok voor de grote steden niet te groot te maken.

  1. Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    In verschillende Duitse steden zijn vanavond demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechts-populistische partij AfD. Uit de exitpolls blijkt dat Alternative für Deutschland met 13,5 procent van de stemmen de kiesdrempel van 5 procent ruim heeft gehaald. Dat betekent dat de partij mag toetreden tot de Bondsdag. Merkel liet eerder op de avond al weten de toetreding van de AfD tot het parlement als een grote opgave te beschouwen voor haar CDU.