Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeuwse gemeenten kunnen naar kabeltaks fluiten

VLISSINGEN - Zeeuwse gemeenten, op Hulst na, kunnen fluiten naar inkomsten uit de kabelbelasting.

Minister Plasterk heeft deze week een wetsvoorstel ingediend om de kabelbelasting af te schaffen, mét een overgangsregeling tot 1 januari 2027.

In aanmerking

Gemeenten die 10 februari 2016 een kabeltaksverordening hadden, komen voor die regeling in aanmerking. Op die datum kondigde Plasterk zijn wetsvoorstel aan.

Maar dat blijkt niet de enige voorwaarde. Om voor de overgangsregeling in aanmerking te komen moet een gemeente ook in 2015 al inkomsten uit kabeltaks hebben geïnd.

In Zeeland heeft alleen Hulst dat gedaan.

Overvallen

Zeeuwse gemeenten hadden samen zo'n tien miljoen euro dit jaar aan kabeltaks-gemeenten ingeboekt. Zij voelen zich overvallen door de tweede eis van Plasterk, die aldus wethouder Frank van Hulle van Terneuzen niet in de aangekondigde brief van 10 februari 2016 stond.

Zeeuwse gemeenten gaan daarom actie ondernemen via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de tweede voorwaarde van tafel te krijgen. Van Hulle spreekt 'van dwalingen van de minister'.

Kabelbelasting is een indirecte belasting die wordt geheven op kabels, leidingen en buizen, onder meer van waterbedrijf Evides en netwerkbedrijf Enduris. Zij rekenen die weer naar hun klanten.