Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeuwse gemeenten geven hoop op kabeltaks nog niet op

THOLEN - De Zeeuwse gemeenten hebben de hoop nog niet opgegeven dat ze de komende jaren belasting mogen heffen op kabels en leidingen.

Bestuurders komen binnenkort bij elkaar om een strategie te bepalen. "Ik denk dat we een stevige lobby richting Den Haag op poten moeten zetten", stelt de Thoolse wethouder Peter Hoek, die voorzitter is tijdens het overleg.

Minister Plasterk en een meerderheid van de Tweede Kamer willen de zogeheten kabeltaks verbieden. Alleen Hulst valt onder een overgangsregeling, omdat ze de belasting vorig jaar al inde. Die gemeente mag de kabeltaks nog tien jaar overeind houden.

Hoek hoopt dat de minister zich coulanter wil opstellen tegenover de andere gemeenten. Het niet meer mogen heffen van de belasting slaat een gat van tonnen in de begrotingen.

In Tholen staat alleen raadslid Han van 't Hof (ABT) achter het strenge beleid van Plasterk. "Ik zegt het niet snel over een PvdA'er, maar geef die man een koninklijke onderscheiding! Wij zijn altijd tegen die kabelbelasting geweest, omdat de rekening toch weer bij de burger terecht komt."

Volgens Van 't Hof vond de gemeente het wel gemakkelijk dat ze met de kabeltaks een gat in de begroting kon dichten. "Als deze wordt afgeschaft, wordt het college gedwongen om echt orde op zaken te stellen als het om de financiën gaat."