Volledig scherm
Dierderik Noordam uit Waarde. © Johan van der Heijden

Zeeuwse Feyenoord-fans: ‘Soms leek de Kuip zelfs voller’

VLISSINGEN - Drie Zeeuwse Feyenoord-fans beleefden donderdag een avond om nooit te vergeten. Het grote Manchester United werd verslagen. Ongeslagen koploper in de eredivisie, het grote Manchester United met 1-0 geklopt in de Europa League. 

De supporters van Feyenoord hebben wel eens mindere tijden gekend. En dat is meteen het understatement van het jaar. In de aanloop naar de topper tegen PSV, zondag om 14.30 uur in Eindhoven, leven de fans op een roze wolk. Zelfs een halfvolle Kuip kan schudden op zijn grondvesten, bleek donderdagavond.

Vanwege supportersproblemen tijdens de vorige Europa League-campagne kon Feyenoord zich op dat gebied niets meer veroorloven. Daarom was het veld omzoomd door hoge netten en waren tribunes leeggelaten. Maar zelfs in deze onwerkelijke setting kreeg de aanhang het voor elkaar om de Kuip te laten trillen.

Tal van Zeeuwse Feyenoord-supporters hosten mee. Drie van hen vertellen een dag later over hun ervaringen op deze magische donderdagavond in de Kuip. Ze kwamen superlatieven tekort: ‘Het was een topavond’, ‘het was vet’ en ‘het was geweldig’.

'Het publiek ontplofte'
De Westkapelse Anita van der Welle (27) is wel wat gewend als het om Feyenoord gaat; ze heeft een seizoenkaart. Maar de wedstrijd van donderdagavond tegen Manchester United was wel heel bijzonder. "Het was een topavond”, zegt de basisschooljuf een dag later. "Het bleef lang 0-0 en met een punt was ik eigenlijk al lang blij geweest. Toen ze tien minuten voor tijd alsnog scoorden, ontplofte het publiek”, blikt Van der Welle terug.

"Juist doordat er zo laat gescoord werd, was het feestje achteraf zo groot. Het was ook zo spannend.” Na 63 minuten spelen werd die spanning nóg wat opgevoerd. Toen kwam topspits Zlatan Ibrahimovic binnen de lijnen bij de Engelsen. "Ik schrok wel even, ja. Maar dat was achteraf niet nodig, de verdediging van Feyenoord stond erg goed.” Over de sfeer in De Kuip valt volgens Van der Welle niet te klagen. Zelfs niet als het stadion maar voor de helft gevuld is. "De sfeer was gewoon top. Gelukkig heb ik mijn stem nog, want vandaag moet ik gewoon weer lesgeven.”

Stem weg
"Sorry, mijn stem is een beetje weg”, verexcuseert Diederik Noordam (22) uit Waarde zich. Dat verklapt het al: hij heeft donderdagavond een mooie avond gehad in De Kuip. "Het was heel vet.” Met een flinke groep Zeeuwen reisde Noordam naar Rotterdam, zoals hij wel vaker doet. Maar deze keer was speciaal. "Ik hoopte op een goed resultaat, want ik vond United afgelopen weekend tegen Manchester City niet goed. Dat je dan wint, is echt fantastisch.”

Ook de sfeer in het stadion was goed, hoewel het niet helemaal vol zat. Door veiligheidsmaatregelen was een deel van de Kuip gesloten. "Maar eigenlijk heb ik daar weinig van gemerkt”, vertelt Noordam. "Soms leek het wel alsof er juist meer zaten. Er werd veel en hard gezongen.” Met de 1-0-zege op de Europese grootmacht Manchester United bevestigde Feyenoord nog maar eens dat het in goeden doen is. "Dit geeft vertrouwen voor de rest van het toernooi. De topper van zondag tegen PSV wordt, denk ik, een veel lastigere wedstrijd”, besluit de inwoner van Waarde.

'Sportieve pot'
Voor Eric den Doelder (50) uit Terneuzen werd de avond donderdag met de minuut mooier. Het treffen van zijn Feyenoord met Manchester United overtrof zijn verwachtingen. "Het was geweldig”, vertelt de Zeeuws-Vlaming the day after. "Toen het zo lang 0-0 bleef, kneep ik mijn handjes al dicht met het punt dat we leken te pakken. En toen we op 1-0 kwamen, kneep ik mijn handjes al helemaal dicht.”

Op het moment dat United-trainer José Mourinho er drie verse krachten inbracht, werd Den Doelder echter niet nóg zenuwachtiger. "Zelfs niet door Ibrahimovic”, blikt hij terug. "Nee, ik had daardoor niet het gevoel dat het billenknijpen zou worden.”
Op de wedstrijd heeft hij, naast het resultaat, niets aan te merken. "Het was een sportieve pot. En het stadion ging ook lekker tekeer.” Over de arbitrale leiding is hij daarentegen minder te spreken. "Ik vond dat de scheidsrechter heel vreemde beslissingen nam. Hij kende vrije trappen toe aan United voor overtredingen waar Feyenoord er geen voor kreeg. Ja, dat was een hele vreemde scheids.”

Volledig scherm
De Westkapelse Anita van der Welle (27) © Ruben Oreel
Volledig scherm
Eric den Doelder uit Terneuzen. © Ronald den Dekker