Volledig scherm
© Claudia Sondervan

Zeeuwse daken zijn in 2024 nog niet asbestvrij

VLISSINGEN - Niet alle daken van Zeeuwse boerenbedrijven zijn in 2024 asbestvrij, ook al zijn asbestdaken dan verboden. Dat heeft verschillende oorzaken, aldus boerenorganisatie ZLTO. Zo helpt het niet dat de provincie geen subsidie meer geeft en dat regels en kosten om daken te vervangen per gemeente verschillen.

Begin dit jaar leek het er nog wel op dat alle Zeeuwse daken in 2024 asbestvrij zouden zijn. Zeeuwse boeren vervingen sneller de asbestdaken van hun loodsen dan collega's elders in het land.

Een sterke drijfveer was dat boeren toen nog aanspraak konden maken op twee subsidieregelingen: één van het Rijk en één van de provincies. Bij elkaar opgeteld konden agrariërs onder voorwaarden 9 euro per vierkante meter asbestdak subsidie krijgen. Daarbij stelde de provincie als voorwaarde dat boeren een nieuw dak van zonnepanelen moeten voorzien.

Het subsidiepotje van de provincie Zeeland is echter sinds april leeg. Er zat 800.000 euro in en er is geen geld om dat potje weer aan te vullen, bevestigt de provincie. Mede daardoor is het minder interessant om daken te saneren, stelt Roel Clement van de ZLTO. "Per dak praat je al snel over een investering van enkele tienduizenden euro's."

Lees het volledige verhaal in de krant van zaterdag.

  1. Luuk Ikink presenteert napraatshow Expeditie Robinson

    Luuk Ikink presenteert napraatshow Expeditie Robinson

    Luuk Ikink gaat het nieuwe programma Eilandpraat presenteren, de nabeschouwing van Expeditie Robinson. Dat maakte hij bekend in RTL Boulevard. In het wekelijkse live-programma, dat van start gaat na de samensmelting, ontvangt Ikink de afvaller van de week. Samen met andere (oud-)kandidaten blikt de deelnemer terug op het spelprogramma. Ook discussiëren ze over de opdrachten en de verwachte volgende afvaller in de expeditie. Het publiek kan tijdens de uitzending meepraten en vragen stellen.