Volledig scherm
Rutger van Weel van restaurant Katseveer met 'Max'33'. © Mechteld Jansen

Zeeuwse chef-kok eert Max Verstappen met dessert

WILHELMINADORP - De succesvolle Formule1-coureur Max Verstappen kan sinds kort z'n tanden in een aan hem gewijd gerecht zetten. Daarvoor moet hij wel naar Zeeland afreizen. Restaurant Katseveer bij Wilhelminadorp heeft het op Verstappen geïnspireerde gerecht 'Max33' op de nieuwe menukaart gezet.

Het dessert is een creatie van chef-kok Rutger van Weel. Naast zijn vak is de autosport zijn andere grote passie. Hij is regelmatig in Zandvoort te vinden en volgt de Formule1 al sinds 1993. "Nog nooit was er een Nederlander zo succesvol. Na de eerste plaats van Verstappen bij de Grand Prix van Barcelona, heb ik dit gerecht bedacht."

Kerbstones

Van Weel had vorig jaar al eens een nagerecht met Red Bull gemaakt. Het energiedrankje is tevens de sponsor van het team van Verstappen. "Voor Max33 heb ik de Red Bull opgedraaid met boter en room, zodat de smaak niet zo sterk is." Een geschikt bord had Van Weel al. "Zwart met witte spikkels. Net asfalt." Ook de rood-witte kerbstones, de richels in de bochten van racecircuits, zijn in de gedaante van hangop en framboos terug te vinden op het bord. Het gerecht is afgemaakt met een sorbet van framboos en peper, een mousse van citroen en goudsbloem bovenop. "De oranje bloem staat voor Nederland en het goud is symbool voor de overwinning."

Hangar-7

Van Weel heeft het dessert uit liefhebberij voor de sport gemaakt, maar hoopt stiekem dat het een opstapje is om een grote droom te verwezenlijken. "Bij het hoofdkwartier van Red Bull in Salzburg staat sterrenrestaurant Hangar-7. Chef uit de hele wereld worden daar gevraagd om een maand lang een menu te koken. Jonnie Boer, Sergio Herman en Jannis Brevet hebben dat bijvoorbeeld al eens mogen doen. Maar ik weet niet of ze daar ook wel eens chefs met maar één Michelinster uitnodigen", lacht Van Weel.

Teamsport

De chef van Katseveer ziet veel parallellen tussen de racesport en culinair presteren op hoog niveau. "Het is allebei een teamsport. Wat het team van Verstappen doet tijdens een pitstop, gebeurt in de keuken aan de pas. Ook bij ons komt het neer op snelheid en precisie, om het gerecht met de perfecte cuisson en temperatuur op het juiste moment te kunnen serveren."

Volledig scherm
Het nieuwe dessert 'Max'33' van restaurant Katseveer. © Mechteld Jansen