Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeuwse abortussen voortaan in Rotterdam

GOES - Zeeuwse vrouwen die een zogeheten instrumentele abortus willen laten uitvoeren, moeten voortaan naar Rotterdam.

Die locatie van Casa Klinieken is daar beter op toegerust en voldoet meer aan de eisen, zegt manager Mariëtte Melchior van de enige Zeeuwse kliniek in Goes. Voor medicinale behandelingen (de abortuspil) en een spreekuur kunnen zij nog wel in Goes terecht.

De Goese kliniek was sinds jaar en dag gevestigd aan de Beestenmarkt, maar huist sinds vandaag, vrijdag, in huisartsencentrum De Pijlers aan de Van Dusseldorpstraat. Volgens Melchior was het pand aan de Beestenmarkt (feitelijk een woonhuis) te klein en zou er behoorlijk moeten worden verbouwd. Daarom is er voor gekozen om vrouwen voor een instrumentele behandeling - het laten weghalen van een foetus - door te verwijzen naar de Casa kliniek in Rotterdam. Overigens was daar eind 2013 al sprake van, destijds was een argument dat het aantal zwangerschapsafbrekingen dat in Goes wordt uitgevoerd de laatste jaren sterk was gedaald. Ook wilde het Rijk minder geld uittrekken voor abortusklinieken, maar dat voornemen werd teruggedraaid. Volgens Melchior vertoont het aantal Zeeuwse abortussen kleine golfbewegingen, maar ligt het aantal al jarenlang op gemiddeld 400 per jaar.

Casa Klinieken biedt zorg op het gebied van seksualiteit, anticonceptie en onbedoelde zwangerschap en heeft vestigingen in Amsterdam, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Goes, Utrecht en Maastricht.