Volledig scherm
© DG

Zeeuws-Vlaams project voor uitbanning rundervirus genomineerd voor ZLTO-prijs

KLOOSTERZANDE - Het project van een aantal dierenartsen en rundveehouders in (Zeeuws-)Vlaanderen om de virusinfectie BVD (Bovine Virus Diarree) uit hun stallen te bannen, is genomineerd voor de ZLTO Initiatiefprijs. BVD is een nare infectieziekte onder runderen maar is niet schadelijk voor de mens.

Twee jaar geleden is het pilotproject uitbanning BVD in Zeeuws-Vlaanderen gestart, met financiële steun van de provincie en de Rabobank. Rundveehouders konden er voorheen voor kiezen een BVD-uitbraak op dierniveau of op bedrijfsniveau aan te pakken, maar (her)besmetting is veel effectiever als het regionaal wordt opgepakt. "Het is een breedgedragen preventieve diergeneeskunde op regionaal niveau. Een voorbeeld voor de rest van Nederland", zegt dierenarts en mede-initiatiefnemer Frank van de Vijver. In de regio is een uitgebreid controlesysteem opgesteld om de ziekte op te sporen en te bestrijden. In totaal doen, verspreid over heel Zeeuws-Vlaanderen 67 melkvee- en 29 vleesveebedrijven mee. Het doel is ze allemaal BVD-vrij te krijgen. Dit is beter voor het dierenwelzijn, hen wordt allerlei nare klachten bespaard. Ook kan het gebruik van antibiotica worden teruggedrongen, wat ook weer beter is voor de volksgezondheid. Dat heeft dan weer een beter imago van de sector tot gevolg. De eerste resultaten zijn bemoedigend.

Het project Uitbannen BVD is het enige Zeeuwse genomineerde project voor de initiatiefprijs. Verder zijn ook Zorgboerderij Giersbergen in Drunen en Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze genomineerd. Stemmen kan via de website van de ZLTO. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Dutch Agri Food Week, van 12 tot en met 25 oktober.