Volledig scherm
Marjan Ruiter van het Zeeuws Museum in Middelburg. © Ruben Oreel

Zeeuws Museum houdt zorgen ondanks 'fantastisch' jaar

MIDDELBURG - ,,We hebben een fantastisch jaar gedraaid", vat Marjan Ruiter het net afgeronde jaarverslag 2015 van het Zeeuws Museum samen. Voor het vijfde jaar op rij stegen de bezoekcijfers - voor het eerst tot boven de 50.000 - en de boekhouding is zelfs met een financieel plusje afgesloten: een positief saldo van bijna een ton. En dat is allerminst vanzelfsprekend. ,,Cultuur is een sluitpost geworden.

Er wordt nog steeds op bezuinigd", zegt Ruiter, die inmiddels zeven jaar directeur van het museum is. ,,Toch gaat het financieel goed, dankzij het feit dat we veel bijdragen weten binnen te halen van landelijke fondsen en een aanzienlijk bedrag ontvangen van de BankGiro Loterij."

Museumprijs

Dat het Zeeuws Museum in 2015 opnieuw elf procent meer bezoekers ontving dan het jaar ervoor, schrijft Ruiter onder meer toe aan de nominatie voor de landelijke Museumprijs. Uiteindelijk greep het museum net naast de hoofdprijs. ,,Maar de publiciteit rond de prijs heeft ons heel veel gebracht", aldus Ruiter.

De entreegelden zijn maar een bescheiden deel van de inkomsten. Bezoekers brachten vorig jaar 176.000 euro binnen, terwijl het museum ruim drie miljoen aan subsidies en andere bijdragen ontving. Als die deels wegvallen, heeft dat drastische gevolgen.

Niet achterover leunen

,,We zijn onderscheidend, het publiek weet ons te vinden en de financiële situatie is goed, maar we kunnen niet achteroverleunen", zegt Ruiter dan ook. ,,We weten dat de gemeente Middelburg nog verder gaat bezuinigen en ook de bijdrage van de provincie is heel onzeker." Bovendien staan de bijdragen van de fondsen en sponsoring vanuit de zakelijke steeds verder onder druk.

Het museum probeert daarom andere inkomstenbronnen aan te boren. Ook verhoogt het, onder het motto 'alle beetjes helpen', in april 2017 voor het eerst sinds jaren de toegangsprijs. Een regulier kaartje gaat dan van 8,50 naar 9,50 euro. Voor kinderen, jongeren en pashouders blijft de entree gratis.

Vaste presentatie

De prijsverhoging valt samen met de heropening van de vaste presentatie (de verdieping met de wandtapijten). ,,Die wordt helemaal vernieuwd. Daar word ik héél erg blij van. We gaan ook een grote campagne opzetten, zodat we weer in the picture zijn."