Volledig scherm
© Marcel Modde

Zeeuws MIRG-team oefent evacuatie op volle zee

OOSTENDE - Het MIRG-team van de Veiligheidsregio Zeeland is dinsdag begonnen aan een grootscheepse, internationale oefening op de Noordzee. Een MIRG-team bestaat uit brandweerlieden, en is speciaal bedoeld om snel in te grijpen bij problemen op een schip.

"We zijn er vooral om massa-evacuaties te voorkomen", legt Ruud Maljaars van de Veiligheidsregio Zeeland uit. "Een MIRG-team probeert de situatie onder controle te krijgen, zodat het schip uiteindelijk mét alle mensen aan boord terug naar de haven kan." Vooral bij cruiseschepen en ferries kan dat van groot belang zijn. "Want honderden of zelfs duizenden mensen van boord halen op volle zee, daar zit echt niemand op te wachten."

Er zijn inmiddels MIRG-teams in Nederland - het Zeeuwse MIRG-team met 36 leden -, België, Engeland en Frankrijk. Ze doen allemaal mee aan de oefening. "Groot voordeel is dat we allemaal op dezelfde wijze zijn getraind", legt Pieter Jongejan van het Zeeuwse team uit. "Voor brandweermensen is dat bijzonder. Het is ook noodzakelijk dat je wilt samenwerken. En dat doen we tijdens deze oefening dus."

De oefening, waaraan bijna vijfhonderd mensen meedoen en die bijna twee jaar voorbereidingstijd vergde, speelt zich grotendeels af op de Oscar Wilde, een 161 meter lang schip van Irish Ferries. Het ligt op de Noordzee, buiten Zeebrugge, wanneer er brand uitbreekt. Er zijn zo'n 150 mensen aan boord. De oefening gaat woensdag verder. Dan wordt ook aan de wal geoefend, wanneer de opvarenden aan wal gebracht worden.

Meer over dit onderwerp in de krant van woensdag en donderdag