Volledig scherm
Kees-Jan Lastdrager, To Verhaeghe De Naeyer, Sara den Boer en Elly Boerbooms uit Middelburg. „Wij trainen voor de Kustmarathon.” © Maurice Steketee

Zeeuws hart steelt de show op eerste dag Vierdaagse

ELST - Duizenden keren wordt 'ie gefotografeerd en bewonderd in de Dorpsstraat in het Gelderse dorp Elst.

Het Zeeuwse hart met blauwe schoenen was een eyecatcher tijdens Blauwe Dinsdag, de eerste dag van de Vierdaagse in Nijmegen. De Amerikaanse soldaat, het Duitse echtpaar, de wandelaar uit Gennep: allemaal leggen ze het hart gretig vast. "Oh, komt het uit Zeeland? Wat mooi gedaan!"

Knuffel

Tussen tien en elf uur bereikt het feest in Elst het hoogtepunt. Een menigte van zwetende wandelaars schuifelt door het centrum. Groepen militairen uit Israël, Canada, Duitsland en Groot-Brittannië proberen het tempo wat op te krikken met hun 'left-right-left', maar ook zij moeten soms pas op de plaats maken. Het college van burgemeester en wethouders staat - gehuld in felblauwe pakken - op een podium voor het gemeentehuis. Een jolige wandelaar grijpt zijn kans om ze een knuffel te geven.

Mooi kunstwerk

De Vierdaagse telt 633 Zeeuwse wandelaars. Een klein aantal op het totaal van bijna 50.000 deelnemers. Maar ze laten zich duidelijk zien: Zeeuwse en Zeeuws-Vlaamse vlaggetjes steken fier boven de meute uit. En bij het zien van de grote vlag naast het hart nemen ze ondanks de warmte de moeite om even te stoppen. Ze poseren maar al te graag met het hart. "Gewoon omdat het een mooi kunstwerk is. Heel tof dat het hier staat", vinden Finie Groenewoud uit Middelburg en Cor de Winter uit Heinkenszand. En hup, daar gaan ze weer: doorlopen voordat de benen stijf worden.

Herkenbaar

Marieke Dijkema uit Wemeldinge steekt haar duimen in de lucht, terwijl haar wandelmaatje een foto schiet. "Wat bijzonder dat het hart helemaal uit Zoutelande hier naartoe gebracht is", zegt ze. "Het is voor mij echt iets herkenbaars. Ik heb drie keer de Kustmarathon gelopen."

Ook een foto gemaakt bij het hart, of wilt u de foto's bekijken? Kijk dan in ons album,

Lees woensdag ook het hele verhaal in de digitale of papieren PZC.