Volledig scherm
© stock.xchng

Zeeuwind wil helpen bij advies Balkenende

VLISSINGEN - Duurzaamheid is een sleutelwoord in de adviezen van de commissie Balkenende om de Zeeuwse economie te versterken.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de coöperatie voor windenergie Zeeuwind zich bij de provincie heeft gemeld om een handje te helpen. Oud-premier Jan Peter Balkenende raadde Zeeland vorige maand aan in te zetten op duurzame energie. In een brief aan Provinciale Staten, die vrijdag over het rapport praten, stelt Zeeuwind voor windmolens 'achter de meter' op bedrijfsterreinen neer te zetten. Zo kan de uitstoot van CO2 flink worden verminderd.

De coöperatie biedt verder aan haar expertise voor de opwekking en toepassing van duurzame energie - niet alleen uit wind, ook uit zon en water - in te brengen. Volgens Zeeuwind is het mogelijk CO2-neutrale dorpen en steden te creëren. De toepassing van duurzame energie kan een impuls zijn voor de regionale economie, onder meer door overheidsbijdragen die naar Zeeland zouden vloeien.

  1. ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    ‘Zeepaarden’ te water bij de Maasvlakte

    Wie denkt aan zeepaarden, heeft waarschijnlijk een klein, gracieus onderwaterdiertje in gedachten. Maar vanmiddag aan het strand bij de Tweede Maasvlakte gingen heuse trekpaarden getooid met sleepnetten het water in. Strandwandelaars van jong tot oud keken gebiologeerd toe hoe de edele dieren voor de vangst van garnalen, haringen en nog veel meer het woeste zilte zeewater betraden. Toneelschrijver Simon Weeda, die altijd gefascineerd is geweest door de relatie tussen mens, dier en natuur, wil de oude traditie, waarbij vissers en boeren de handen ineensloegen om een extra zakcentje te verdienen, nieuw leven inblazen.