Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeuwen zijn vaak blij met hun buren

VLISSINGEN - Zeeuwen zijn te spreken over hun buren. Ze staan voor elkaar klaar als dat nodig is. Bijna 85 procent vindt het contact prima, zo blijkt uit de resultaten van het Buurtonderzoek van deze krant.

Ruim 90.000 mensen uit het hele land, onder wie meer dan 4000 Zeeuwen, deden mee aan het onderzoek. De deelnemers geven de buurt waar ze wonen gemiddeld een 7,5 als cijfer. In Zeeland is dat een fractie lager: 7,4. In de gemeente Veere ligt de gemiddelde waardering het hoogst (7,9), in Vlissingen het laagst (7,1).

Buurten en kernen die het opvallend goed doen zijn onder meer Randduin (bij Oostkapelle), Sint Laurens en Goes-Noordoost. Laag scoren met name de Bloemenbuurt en de omgeving van de voormalige Bonedijkestraat in Vlissingen en Dauwendaele in Middelburg.

Bijna de helft van de Zeeuwen zegt de meeste mensen in zijn buurt te kennen. Dat is beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde. Tegelijkertijd lijkt men ook wat gereserveerder dan elders in het land. Zeeuwen nemen met alle plezier bijvoorbeeld een pakketje voor de buren aan, maar zijn minder vaak dan elders geneigd hen uit te nodigen voor verjaardagen of mee te doen aan buurtactiviteiten.

Maar liefst 93 procent van de inwoners van de provincie voelt zich veilig in zijn buurt. Als er ergernis is, dan gaat die vooral over hard rijdende auto's, hondenpoep, het onderhoud van het openbaar groen, geluidsoverlast en andermans huisdieren.

Drie procent van de Zeeuwen (en van de Nederlanders) heeft wel eens ruzie met de buren of wil verhuizen vanwege de buren. De meest voorkomende klacht over de buren is geluidsoverlast. Twaalf procent van de mensen heeft daar last van. Daarentegen beschouwt één op de vijf mensen de buren als vrienden.

Zeeuwen zijn opvallend honkvast. Maar liefst 44 procent zegt 'voor geen goud' zijn huis te verlaten, ook niet als men een miljoen wint. Eén op de tien mensen wil in dat geval meteen verhuizen.

Ongelofelijk goed

,,De cijfers voor veiligheid zijn opvallend hoog en ook de waardering van het contact met de buren is hoger dan ik had verwacht'', reageert Maarten van Ham, hoogleraar Stedelijke Vernieuwing bij de TU Delft. ,,Ik kan niet anders concluderen dan dat het eigenlijk ongelofelijk goed gaat.''

De genoemde kritiekpunten in het Buurtonderzoek komen Van Ham bekend voor. Ergernissen over poep, overlast en zwerfval zijn volgens hem van alle tijden. Hij bekijkt het positief: de ergernissen draaien om gedrag en gedrag is te veranderen. ,,Het gaat er niet om hoe een wijk eruit ziet, maar hoe bewoners er leven. Het gaat eigenlijk fantastisch, laten we proberen dat zo te houden.''