Volledig scherm
Verschillende soorten drugs.

Zeeuwen weten niet wat ze slikken of snuiven

MIDDELBURG - Zeeuwen kunnen nergens drugs laten testen. Alle andere provincies zetten laboratoriumtests in tegen schadelijke gevolgen van drugsgebruik.

Mede dankzij labtests is de Nederlandse zwarte markt veel betrouwbaarder dan die in Engeland, Canada of de Verenigde Staten. Ongeveer vijftien procent van de xtc-pillen in Nederland bevat een andere stof dan de gebruiker verwacht. In de VS is dat naar schatting 75 procent. Het is niet bekend hoe verontreinigd de Zeeuwse drugsmarkt is, omdat een testlocatie in Zeeland ontbreekt. Leo de Pan van voorlichtingsorganisatie Indigo baalt daarvan. “Er zit veel verschil in xtc-pillen. Soms lijken de pillen als twee druppels water op elkaar, maar hebben ze toch een andere inhoud.” 

Die verschillen kunnen levensgevaarlijk zijn. Daarom houden GGZ-instellingen in de gaten welke drugs worden verkocht met het Drugs en Informatie Monitoring Systeem (DIMS). Dankzij het DIMS weten drugsgebruikers wat ze slikken of snuiven. Bijkomend voordeel: de overheid en GGZ-instellingen hebben met het systeem goed zicht op de drugsmarkt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement