Volledig scherm
De Via Gladiola in Nijmegen. © Erik van 't Woud/ANP

Zeeuwen lopen het vaakst Vierdaagse van Nijmegen uit

NIJMEGEN - Zeeuwen die meedoen aan de Vierdaagse van Nijmegen halen van alle deelnemers het vaakst de eindstreep op de 'Via Gladiola'. Slechts een op de zestien valt onderweg uit, zo blijkt uit cijfers van de organisatie over de laatste tien jaar. Zeeuwen geven niet gauw op, zo leren de cijfers.

Van de in totaal 5363 deelnemers uit de provincie in de periode 2007 tot en met 2015 moesten er 362 opgeven, ofwel 6,7 procent. Zeeland kent bijna elk jaar het laagste percentage uitvallers. Alleen in 2007, 2009 en 2014 deed één andere provincie het nog beter.

Na Zeeland zijn het doorgaans de Friezen die het minst vaak de eindstreep niet halen. Wandelaars uit Gelderland en Groningen moeten het vaakst opgeven. In sommige jaren is het aantal uitvallers uit die provincies bijna twee keer zo hoog als het aantal Zeeuwse afhakers.

In 2015 maakten 29 deelnemers uit Zeeland de vier dagen niet vol, het laagste aantal in de afgelopen tien jaar.

Dit jaar hebben 633 Zeeuwen zich aangemeld voor het wandelfestijn, dat dinsdag begint. Dat aantal is vergelijkbaar met voorgaande jaren. De afgelopen tien jaar varieerde het aantal Zeeuwse wandelaars van 504 tot 647.