Volledig scherm
© Ernst Jan Rozendaal

Zeeuwen doen mee aan demonstratie tegen kernenergie in Antwerpen

ANTWERPEN - Zo'n twintig Zeeuwen hebben zaterdagmiddag in Antwerpen meegelopen in een demonstratie tegen de kerncentrale in Doel. In totaal trok de protestmars, die ging van het Paleis der Schone Kunsten naar de Groenplaats, ruim duizend deelnemers.

Behalve Vlamingen en Walen deden er ook veel Nederlanders en Duitsers mee.

De Zeeuwse Milieufederatie en de antikernenergiebeweging Wise hadden voor busvervoer gezorgd. Onder de Zeeuwse demonstranten bevond zich een aantal bekende Zeeuwse (oud-)politici, zoals Ger van Unen (SP), Leen Harpe en Alex Soplantila (beiden GroenLinks).

Jeroen Verschelling uit Middelburg was er met zijn vrouw Mira Weber en hun kinderen Kika, Joel en Okke. Zij demonstreerden niet alleen tegen de kerncentrale in Doel, maar ook tegen die in Borssele. "We willen dat die kerncentrales zo snel mogelijk dichtgaan. Ten eerste zijn ze gevaarlijk en ten tweede hebben we kernenergie helemaal niet nodig", aldus Verschelling. "We hebben in Zeeland waterkracht, de meeste zonuren, onnoemelijk veel wind. Er wordt veel te weinig werk van gemaakt om Zeeland CO2-neutraal te krijgen. Er zijn meer dan honderd kerncentrales in Europa en de politieke wil om ze te sluiten is er niet. Het is gewoon wachten op een ongeluk."

Lees maandag meer in de PZC op papier of e-paper.

Volledig scherm
© Ernst Jan Rozendaal
Volledig scherm
© Ernst Jan Rozendaal
Volledig scherm
© Ernst Jan Rozendaal
Volledig scherm
© Ernst Jan Rozendaal
Volledig scherm
© Ernst Jan Rozendaal
  1. Dambreuk Brazilië: acht arrestaties

    Dambreuk Brazilië: acht arresta­ties

    De Braziliaanse politie heeft acht medewerkers opgepakt van het bedrijf Vale, eigenaar van de ijzerertsmijn bij het stadje Brumadinho, waar een dambreuk op 25 januari leidde tot een enorme modderstroom, die het leven kostte aan zeker 166 mensen. Nog 144 mensen worden vermist. Dat zij nog levend worden teruggevonden is vrijwel uitgesloten. Ook zijn op diverse plaatsen, onder andere op het hoofdkantoor van het bedrijf in Rio de Janeiro, huiszoekingen verricht.