Volledig scherm
Het Abdijplein tijdens het Nazomerfestival. © Archieffoto Lex de Meester

Zeelandia blij met subsidie Fonds Podiumkunsten

MIDDELBURG - Theaterproductiehuis Zeelandia krijgt de komende vier jaar 579.500 euro per jaar van het Fonds Podiumkunsten.

Daarmee is de toekomst van onder meer het Zeeland Nazomerfestival verzekerd. Directeur Henk Schoute van Zeelandia is blij met het bedrag, dat hoger had kunnen uitvallen als er ook een bijdrage voor talentontwikkeling in had gezeten. "Als ik de helft had gekregen, was ik nog blij geweest. Je moet blij zijn met elke cent subsidie."

'Heel erg eng'

Dat neemt niet weg dat Schoute afgelopen nacht niet heeft geslapen. "Ik zie het bij collega's in het land. Het is altijd heel erg eng. Echt binnen een uur kan je hele organisatie veranderen."

Dat is met Zeelandia dus niet gebeurd. De organisator van het Zeeland Nazomer Festival heeft het bedrag gekregen dat is aangevraagd voor de voorstellingen die de komende vier jaar zijn gepland. Het Fonds Podiumkunsten voegt daar geen bijdrage voor talentontwikkeling bij, zoals Zeelandia had gewild. Dat scheelt ruim een ton. Talentontwikkelingsactiviteiten horen al bij de reguliere functie van Zeelandia, vindt het Fonds. Daar hoeft geen extra geld bij.

Eigen vermogen uitgeput

Het Fonds 'vindt de financiële situatie van Zeelandia zorgelijk en een belangrijk punt van aandacht'. In de toelichting bij het advies staat: "Zeelandia heeft in principe een betrouwbare staat van dienst als producerende instelling in combinatie met het Zeeland Nazomer Festival. De financiële situatie van Zeelandia is momenteel echter niet gezond, als gevolg van een aanzienlijk negatief resultaat in 2015. Dit is voor een deel te wijten aan de slechte weersomstandigheden tijdens het Nazomer Festival en voor een deel verklaarbaar door tegenvallende publieksinkomsten uit de reisvoorstellingen in Zeeland. Het negatieve exploitatieresultaat is opgevangen uit de reserves, waardoor het eigen vermogen vrijwel is uitgeput."

Grilligheid publiek en weer

Schoute noemt de opmerkingen terecht, maar relativeert ze tegelijkertijd. "We zijn afhankelijk van de grilligheid van het publiek en het weer." Maar uitgerekend dinsdag heeft Zeelandia al de 10.000ste kaart verkocht voor het komende Nazomerfestival. Dat is vroeger dan ooit. Vooral het concert van De Dijk blijkt erg populair. Schoute wijst er verder op dat de voorstelling Zeeuwse vrouwen, die de afgelopen maanden in theaters speelde, veel beter is gezocht dan van tevoren ingecalculeerd. "We moeten kritisch naar onze organisatie blijven kijken en daar helpen de opmerkingen van het Fonds bij. Tegelijkertijd zie je dat we dit jaar al antwoord geven op de terechte kritiek van het Fonds."