Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeland zamelt het meeste oud papier in

VLISSINGEN - Zeeuwen zijn koplopers oud papier inzamelen: 71 kilo per persoon. Zuid-Hollanders sluiten de ranglijst met 39 kilo ingezameld papier per persoon. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar lag het landelijk gemiddelde op 55 kilo oud papier per persoon. Dat is hetzelfde gewicht als in de twee jaren daarvoor. Vergeleken met 2008 is sprake van een daling van 20 procent. Die afname komt doordat mensen echt minder oud papier hebben. Kranten, tijdschriften, reclamefolders en karton worden nauwelijks bij het restafval gegooid, zegt Rijkswaterstaat.

Internet

Dat mensen minder oud papier aanbieden, komt mede door het internet. Steeds meer mensen lezen nieuws en achtergronden op hun mobieltje, iPad of desktop. Dat valt af te leiden uit de dalende oplages van papieren kranten en tijdschriften. De printoplages van kranten zijn sinds 2008 met 40 procent gedaald tot 936 miljoen in 2015. Bij de tijdschriften was een vergelijkbare daling zichtbaar tot 388 miljoen in 2015.

Ook overheden communiceren steeds meer digitaal. Vier op de tien mensen halen officiële documenten van internet. Zes op de tien zoekt op websites van overheidsinstellingen.

Aan kop

De hoeveelheid ingezameld oud papier is het laagst in steden en het hoogst op het platteland. Tussen provincies bestaan ook grote verschillen. Zeeland gaat aan kop met 71 kilo per persoon, Zuid-Holland biedt per persoon het minste oud papier aan. Maar ook in Groningen en Flevoland worden veel minder papier per persoon aangeboden: 56 en 55.