Volledig scherm
© Thinkstock

'Zeeland wilde verkering, maar vergat het meisje te vragen'

MIDDELBURG - Zeeland wilde verkering, maar vergat het meisje te vragen. Het meisje is de TU Eindhoven, die werd genoemd als partner in een Zeeuws bèta college voor techniek en wetenschap. Maar de Eindhovenaren waren nog lang niet zover.

Zo vatte Jeffrey Oudeman (CDA) vrijdag in Provinciale Staten de mispeer in het onderwijsproject Campus Zeeland samen. Gedeputeerde Harry van der Maas erkende dat het niet comme il faut is gegaan. Het hielp niet mee dat enigszins voorbarig al een locatie (Middelburg) was genoemd. Ook niet dat Hans van Duijn, oud-rector van de TU/e, de geestelijk vader is van het idee. Daarmee leek ten onrechte alsof Eindhoven al binnenboord was. De TU ziet weinig in een bèta college, tenzij het aan alle rijkseisen voldoet. De universiteit wil wel meewerken aan een driejarig bachelor college: hbo-studenten kunnen via zo makkelijk doorstromen naar een universitaire master bij de TU. Om vervolgens voor promotieonderzoek terug te keren naar Zeeland.

Co-financiering

Het plan leeft nog, liet Van der Maas weten. Het kost tussen de 25 en 35 miljoen euro. De stuurgroep van het onderwijsproject Campus Zeeland praat met verschillende partners over co-financiering, waaronder andere (technische) universiteiten. De stuurgroep hoopt ook op een bijdrage van het ministerie van Onderwijs. Cultuur en Wetenschap (OCW). Eind dit jaar moet er een masterplan voor Campus Zeeland liggen.