Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeland wil betere medische hulpverlening op zee

VLISSINGEN - De spoedeisende medische hulpverlening op zee schiet tekort.

Het dagelijks provinciebestuur heeft een brief gestuurd aan minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) waarin wordt voorgesteld dat Zeeland een belangrijke rol kan spelen bij de opvang van zieken en gewonden van zee, niet alleen voor de Zeeuwse maar voor de hele Nederlandse kust. "Het is nu een beetje behelpen als er iets gebeurt op zee", zegt gedeputeerde Ben de Reu (PvdA, Gezondheidszorg). "Dan wordt er ad hoc opgetreden. Dat zou structureler geregeld moeten zijn. In Zeeland hebben we ervaring met ongevallen op het water en kennis op het gebied van medische hulp op zee. Daarom hebben we het initiatief genomen dit bij het ministerie aan te kaarten."

Medische hulp

Aanleiding is een recent gepubliceerd rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, over een duikongeval dat op 11 juli 2015 plaatsvond op de Noordzee. Een duikster werd onwel. Via de Kustwacht werd de hulpverlening opgestart en met de inzet van helikopters en een ambulance werd de duikster naar het ziekenhuis in Antwerpen gebracht. Daar overleed ze.

"De Kustwacht heeft van de rijksoverheid een te beperkte opdracht gekregen en is daardoor niet berekend op zijn taak om spoedeisende medische hulpverlening op de Noordzee te organiseren", stelt de Onderzoeksraad.

Zeeland biedt nu de helpende hand. "Bij levensbedreigende situaties is echt professionele hulp nodig", verklaart De Reu. "Op water is daar nu niet in voorzien."