Volledig scherm
Jan-Peter Balkenende. © Ruben Oreel

Zeeland staat er slechter voor dan Balkenende vermoedde

MIDDELBURG - De Zeeuwse economie staat er slechter voor dan gedacht. Het gaat goed, concludeerde de commissie-Balkenende enkele maanden geleden nog, maar als er niks gebeurt, heeft Zeeland een probleem. Maar de gegevens waarop Balkenende zich baseerde, zijn inmiddels verouderd.

De commissie structuurversterking en werkgelegenheid Zeeland heeft onder voorzitterschap van oud-premier Jan Peter Balkenende toestand van de Zeeuwse economie in kaart gebracht. Daaruit bleek dat Zeeland een bovengemiddelde bijdrage levert aan de Nederlandse economie. Gecombineerd met een laag werkloosheidscijfer was de conclusie dat Zeeland er nu niet slecht voorstaat.

Driekwart

Maar volgens de nieuwe berekeningen draagt een gemiddelde inwoner van Zeeland 30.000 euro bij aan de Nederlandse economie. Dat is slechts driekwart van een gemiddelde Nederlander die ruim 39.000 euro bijdraagt. Dat is veel minder gunstig dan Balkenende dacht, die ervan uitging dat de Zeeuw boven het gemiddelde zat. De belangrijkste oorzaak is dat nu ook de marktwaarde van intellectueel kapitaal in de vorm van onderzoek en ontwikkeling wordt meegerekend. Zeeland is een provincie met een relatief gering aantal banen voor hoogopgeleiden en een spaarzaam aantal onderzoeksinstituten. 

Lees meer in de PZC van dinsdag.