Volledig scherm
Denick II ligt klaar achter het station in Vlissingen voor de rondvaart naar de Sloehaven van Zeeland Seaports. © Adri van de Wege

Zeeland Seaports wil meer toeristen meenemen op een havenrondvaart

VLISSINGEN - Havenbedrijf Zeeland Seaports wil meer toeristen naar de Sloehaven trekken.

Het aantal bezoekers van de havenrondvaart moet stijgen van 1500 naar 2000 in de zomermaanden. De Sloehaven is verboden vaarwater voor pottenkijkers. Als je wilt weten wat bedrijven er uitspoken, is er één mogelijkheid: een havenrondvaart met de Denick II, compleet met gids. Al 22 jaar nemen kapitein/ eigenaar Alexander en zijn vrouw Kirsten de Vries van de Denick II in de maanden juli en augustus nieuwsgierigen mee naar de haven van Vlissingen. Dat doen ze in opdracht van havenbedrijf Zeeland Seaports, die de Denick II inhuurt. Niet alleen voor plezierrondvaarten, ook voor zakenmensen.

Jarenlang organiseerde Zeeland Seaports de havenrondvaarten in samenwerking met de VVV. Sinds dit seizoen is het Muzeeum in Vlissingen partner. Wie online een ticket koopt, betaalt 12,50 euro. Daarmee kun je niet alleen bij het Stationsplein in Vlissingen inschepen voor een havenrondvaart, maar ook tot eind oktober de kazematten van Fort Rammekens en tot het eind het jaar het Muzeeum bezoeken.

Bedrijvigheid

De Sloehaven als toeristische trekpleister, het werkt. In de zomermaanden stappen zo'n 1500 toeristen aan boord. "Normaal gesproken kun je weinig zien van de bedrijvigheid in de Sloehaven. Vanaf land kun je weinig zien en plezierschepen hebben geen toegang tot de haven. Als je er met je jachtje invaart, word je er meteen uitgehaald. Dat heeft te maken met veiligheid en beveiliging", zegt Maarten van As, woordvoerder van Zeeland Seaports die af en toe ook meevaart.

Toch wil het havenbedrijf het economisch trekpaard van Zeeland als 'goed gastheer' etaleren. Langzaam moeten de havenrondvaarten groeien naar 20o0 klanten in de twee zomermaanden. "De haven maakt deel uit van onze omgeving. Er werken veel Zeeuwen en is een belangrijke motor van de regionale economie. Dat willen we laten zien."

Maandag in de PZC een reportage over havenrondvaart.