Volledig scherm
© Theo Giele

Zeeland Seaports boekt in eerste helft van 2016 een winst van 4,2 miljoen

TERNEUZEN - Zeeland Seaports (ZSP) boekt in het eerste halfjaar van 2016 een winst van 4,2 miljoen euro.

Dat meldt het havenbedrijf. Vorig jaar behaalde ZSP een winst van 8 miljoen euro, na een bescheiden plus in 2014. Volgens het havenbedrijf verbeteren de resultaten zich. De operationele kasstroom (ebitda) bedroeg 12,8 miljoen euro. De positieve kasstroom is 'beter dan verwacht', waardoor het havenbedrijf leningen makkelijker kan aflossen.

Positief gevoel

Zeeland Seaports houdt nog een slag om de arm, omdat de markt zich op en neer beweegt door onder meer de Brexit en de gezakte olieprijs. Daarom is het 'nog voorbarig' om te voorspellen met hoeveel winst het havenbedrijf 2016 afsluit.

Toch overheerst een positief gevoel. De komst van nieuwe bedrijven en uitbreiding bij bestaande bedrijven leiden tot nieuwe economische activiteiten en werkgelegenheid in en om de haven. Zo werd onder meer de eerste paal van Scheepswerf Reimerswaal geslagen en openden Vlaeynatie en Plantacote hun nieuwe meststoffenterminal. Ook is begonnen met de bouw van de suikerterminal van Vlaeynatie op de Axelse Vlakte, het nieuwe kantoor van chemiebedrijf Trinseo en het Europese onderzoeks- en ontwikkelingscentrum op het Maintenance Value Park dat momenteel wordt ontwikkeld,

Win-win-situatie 

Daarnaast startte Transbox United een containerdienst tussen Terneuzen en Antwerpen. Het Belgische B-Logistics begon een spoorshuttle tussen Vlissingen en het Europese achterland. DB Cargo combineerde ladingpakketten uit Terneuzen en Gent richting het Roergebied. Deze nieuwe container- en spooractiviteiten leveren bedrijven in en om de haven een win-win-situatie op.

In de eerste zes maanden van 2016 is ruim 16 miljoen ton zeevracht overgeslagen, hetzelfde als in de eerste helft van vorig jaar. De overslag van containers steeg met zo'n 15 procent. Het grootste segment in de haven, natte bulk, steeg met ruim 20 procent. Met name in aardolieproducten zat een stijgende lijn..

Een daling was er in de droge bulk en breakbulk (min 10 procent). Overslag van metalen constructies voor de offshore en offshore wind toonden weliswaar groei en ook de overslag van bananen steeg weer flink, maar de vroegtijdige sluiting van de EPZ centrale en een afname van overslag in onder meer. zand, meststoffen en cellulose zorgden voor de daling in de twee segmenten.