Volledig scherm
Opening van de Zeeuwse ambassade, voor Nieuwspoort op de Lange Poten: Jaap Smit, Jozias van AartsenHan Polman, en oesterman Yaron Bindels (van links naar rechts). © Ernst Jan Rozendaal

Zeeland pikt stukje Den Haag in

DEN HAAG - Zeeland heeft een ambassade in Den Haag. Tot en met maandag is het perscentrum Nieuwspoort het brandpunt van de Zeeuwse lobby. Commissaris van de koning Jaap Smit en de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen droegen voor een paar dagen een stukje van hun grondgebied over aan commissaris van de koning Han Polman.

"Er wordt door Zeeland wel eens gemorreld aan onze grenzen", zei Smit. "Maar dat mijn goede vriend en buurman nu het hart van mijn provincie inpikt, gaat wel erg ver. Ik ben een aardige man maar ik heb mijn grenzen."

Uiteindelijk droeg hij zijn grondgebied toch 'met een gerust hart' over. Volgens Van Aartsen, wiens vader commissaris van de koning was in Zeeland, was de provincie gewoon terug in Den Haag. "Sinds 1411 had Middelburg al een logement in Den Haag." Volgens hem moet de band tussen de metropool Rotterdam/Den Haag en Zeeland alleen nog maar sterker worden.

Gemakkelijk

Door het onthullen van drie Zeeuwse foto's, en het nuttigen van een slok champagne van de Kleine Schorre en een Zeeuwse oester, werd de ambassade geopend. "Zeer hartelijk dank voor het afstaan van een stukje grond", besloot Polman. "Ik wist niet dat het zo makkelijk ging."