Volledig scherm

Zeeland pakt aardig wat geld mee uit Europees fonds voor innovatie mkb

MIDDELBURG - De zuidelijke provincies hebben optimaal geprofiteerd van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De 186 miljoen euro die 'Brussel' tussen 2007 en 2013 voor Zuid-Nederland beschikbaar stelde, is voor het eerst helemaal besteed.

Dat geld ging naar innovatieve projecten in het midden- en kleinbedrijf. Die projecten hebben geleid tot een totale investeringsimpuls van bijna 700 miljoen euro en honderden nieuwe banen. Dat is de conclusie van de Comités van Toezicht van de Operationeel Programma's Zuid-Nederland (OP-Zuid).

Voor de periode 2014 tot 2020 is 113 miljoen euro in kas voor nieuwe projecten in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Via het kanaal OP-Zuid wordt dat Europese innovatiegeld verdeeld. Daarbij wordt gekeken naar de kwaliteit van de ingediende projecten, maar als het er te veel zijn, wordt er geloot. Daardoor kunnen goede projecten afvallen, tot frustratie van ondernemers die misgrijpen.

Zeeland heeft tot en met 2015 zo'n 37 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling binnengesleept. Doel is om van Zuid-Nederland een technologische topregio te maken door nieuwe producten te ontwikkelen en te vermarkten. Zo ging er bijvoorbeeld subsidie naar Krakers Trailers in Axel (innovatieve trailer), VAM Watertech in Borssele (waterzuivering ter grootte van een zeecontainer), Epesi in Middelburg (intelligente tool voor klantcommunicatie) en Prince Kunststofbouw in Tholen (kunststof koppelstuk voor waterleidingen). Eén van de krakers is het project met getijdenenergie in de Oosterscheldekering.

Er zijn ook innovaties in Noord-Brabant waar Zeeland in deelneemt. De provincie blaast haar partijtje mee in het Fieldlab Campione in Tilburg en Gilze-Rijen, waar een reeks bedrijven, kennisinstellingen en overheden bij betrokken is. Dow Benelux, energiebedrijf Delta, Actemium (Goes) het Kennis- en Innovatiecentrum KI in Terneuzen en de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen doen mee. Het veldlab in Gilze-Rijen kostte 12 miljoen euro. Vanuit de OP-Zuid-pot is 4,2 miljoen euro bijgedragen.