Volledig scherm
© foto Guido van der Heijden

Zeeland opent ambassade in Den Haag

DEN HAAG - Zeeland heeft in september een week lang een ambassade in Den Haag. Van donderdag 15 september tot en met dinsdag 20 september - Prinsjesdag - is die gevestigd in perscentrum Nieuwspoort, pal naast de Tweede Kamer. Voor de vierde keer wordt voorafgaand aan de presentatie van de Miljoenennota in Den Haag een Prinsjesfestival georganiseerd. Elk jaar is een van de provincies mede-organisator. Dit jaar is dat Zeeland.

Het idee om gedurende een kleine week een Prinsjesambassade te openen is niet nieuw, maar voor het eerst heeft een provincie een plek midden in het brandpunt van de Haagse politiek gekozen.

Zeeuws diner

In de Zeeuwse ambassade worden onder meer een Zeeuws diner en een Zeeuwse Oesterpartij georganiseerd. Verder is het een plek waar bedrijven of organisaties zich kunnen presenteren tijdens meer of minder formele bijeenkomsten.

Ook in de restaurants op het naast de Tweede Kamer gelegen Plein zal te merken zijn dat Zeeland partner is van het Prinsjesfestival. Prinsjeskok Eric van Bochove van het sterrenrestaurant 't Vlasbloemeken uit Koewacht presenteert donderdag 15 september zijn Prinsjesdiner in De Haagsche Kluis op het Plein. Gedurende het festival zullen vervolgens verschillende restaurants rond het Binnenhof hun eigen Prinsjesdiner serveren, geïnspireerd op het Zeeuwse Prinsjesdiner.

Pimp de Troonrede

Op de avond voor Prinsjesdag vindt de finale plaats van de wedstrijd Pimp de Troonrede. Burgers kunnen hun eigen plan voor Nederland presenteren in 350 woorden of een video van anderhalve minuut. Een jury onder voorzitterschap van oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas en met onder anderen een Zeeuwse gedeputeerde kiest een winnaar. Er komt een aparte prijs voor Zeeuwen die meedoen aan Pimp de Troonrede. De winnaar daarvan dingt op 19 september mee naar de publieksprijs.

Het Prinsjesfestival 2016 kent nog een reeks activiteiten, onder meer een PrinsjesPubquiz, een Prinsjesmarkt op het Lange Voorhout op zaterdag 17 september, en een cabaretavond op 19 september in theater Diligentia.

Meer info: www.prinsjesfestival.nl