Volledig scherm
© AD

Zeeland net zo grijs als Japan

Zeeuws-Vlaanderen telt de meeste bejaarden van Nederland. De randen van het land vergrijzen. De jeugd trekt naar de stad, of naar Flevoland.

Bijna een kwart van de bevolking in Zeeuws-Vlaanderen is ouder dan 65 jaar. Dat is het hoogste percentage ouderen van het land, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert. Met één 65-plusser op vier Zeeuwen heeft Zeeland een vergelijkbaar percentage oudere inwoners als Japan, het meest vergrijsde land ter wereld.

Nieuwe generaties trekken weg uit de krimpregio's, van Zeeland tot de Achterhoek en van Limburg tot Oost-Groningen. ,,Ze komen ook niet terug'', weet hoofddemograaf Jan Latten van het CBS. ,,Ze blijven in de stad hangen en krijgen daar hun kinderen.''

In Zeeland speelt niet alleen de uittocht van jongeren een rol in de vergrijzing, maar ook de toestroom van ouderen. ,,Pensionado's komen er graag wonen. Zeeland maakt dat ook mogelijk door de vele locaties met tweede huizen. Dit dubbele effect zie je niet in Oost-Groningen'', aldus Latten.

Limburg

In Midden-Limburg nam de vergrijzing het sterkst toe: van 13 procent in 1995 naar bijna 22 procent nu. Hier krijgen de jongeren die er wél blijven wonen ook nog eens minder kinderen dan elders in het land, zodat de gemiddelde leeftijd van de bewoners nog sneller toeneemt.

Grijze hoofden zie je in het hele land steeds meer. Het aandeel 65-plussers is de afgelopen twintig jaar met 5 procent gestegen; van de totale Nederlandse bevolking is nu 18 procent bejaard.

Die groei zal de komende jaren alleen maar doorzetten, tot de vergrijzing rond 2040 een piek bereikt. Tegen die tijd is ons land even grijs als Japan nu: een op de vier Nederlanders is dan 65 jaar of ouder. Na die piek neemt binnen de groep ouderen alleen het aandeel 80-plussers verder toe.

Achterblijvers
De Randstad en stedelijke gebieden daarbuiten hebben minder last van de 'zilveren golf'. In Amsterdam, Den Haag en Flevoland was de afgelopen decennia zelfs sprake van een verjongingskuur: hier werden vorig jaar de meeste baby's geboren, bijna twaalf per duizend inwoners.

Demograaf Jan Latten verwacht dat het verschil tussen stad en platteland de komende jaren sterker wordt. ,,Ouderen blijven achter in de gebieden ver buiten de grote steden. Dat beïnvloedt de sfeer en dat geeft andere accenten. De zorgvraag zal er groter zijn en er is minder behoefte aan scholen of eengezinswoningen.''

Volledig scherm
© ANP