Volledig scherm
Dit is niet de vos die wordt beschreven in het artikel © StockExchange

'Zeeland moet vossenboerderij krijgen'

MIDDELBURG - Vossen niet afschieten in Zeeland, maar vangen en naar een vossenboerderij brengen. Het idee van PvdA-Statenlid Ralph van Hertum verraste vrijdag vriend en vijand tijdens de vergadering van de commissie ruimte.

De vos rukt op, en dat het roofdier schade veroorzaakt staat vast. Maar de vraag hoeveel schade en hoe de vos aan te pakken, is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden bleek vrijdagochtend in de commissie Ruimte van Provinciale Staten.

Naar aanleiding van een brief van de organisatie van vogelhouders Aviornis spraken de leden van de Statencommissie Ruimte over de vos. De vos rukt op en richt een slachting aan. Niet alleen onder gevogelte dat door mensen wordt gehouden als hobby of beroep, maar ook in de natuur. Vooral vogels die op de grond broeden hebben geen verweer tegen het roofdier.

De vos mag alleen bij daglicht bejaagd worden. Vossen zijn echter nachtdieren. Aviornis pleit daarom om bejaging in de nacht met behulp van lichtbakken toe te staan. In natuurgebieden zou met vangkooien gewerkt kunnen worden. Gedeputeerde Carla Schönknecht wees er op dat een ontheffing van het verbod op nachtelijk jagen goed onderbouwd moet zijn. "Daarvoor is beter cijfermateriaal nodig. Anders ga je bij de rechter onderuit." Dat gebeurde de provincie al eens toen ontheffing was verleend voor het afschieten van herten. Over suggestie voor een vossenboerderij zei ze: "Je gaat wilde dieren toch niet opsluiten?"

Volgend jaar wordt het faunabeleid herzien. Dan wordt ook bepaald wat er met de vossenstand moet gebeuren.

  1. Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Vrijdag komt het album 'We Moeten Door' van Broederliefde uit. De rappers reageren in deze video op rapteksten die te horen zijn op het nieuwe album. De heren zijn naar eigen zeggen 'heel eerlijk' in de nummers. Vooral in Keskiednis, ofwel geschiedenis. Rapper Emms blik hier terug op een tijd van overwinningen en een slip. Met de slip doelt de rapper op de spreekkoren die hij anderhalf jaar geleden heeft geroepen. Hierdoor moest Broederliefde zich terugtrekken als ambassadeur van de vrede tijdens Bevrijdingsdag. ,,Natuurlijk erken ik daarin mijn fout die ik heb gemaakt''.