Volledig scherm
Het Abdijplein, met het provinciehuis, in Middelburg. © Indra Paasse

Zeeland maakt goede kans als proefgebied bestuurlijke vernieuwing

MIDDELBURG - Zeeland gooit hoge ogen om proefgebied te worden voor bestuurlijke vernieuwing.

Volgens de provincie ligt er in Den Haag 'een positieve brief klaar aan Zeeland' en is er bij het ministerie van Binnenlandse Zaken 'een duidelijk commitment om met Zeeland aan de slag te gaan'.

Balkenende

De provincie heeft zich aangemeld als proefgebied voor het project Maak Verschil. Dat is bedoeld om te experimenteren met bestuursvormen die aansluiten bij de specifieke opgaven van een regio. De commissie-Balkenende heeft daar eerder deze maand ook voor gepleit.

Z4

Het provinciebestuur besloot gisteren voorlopig samen met de Z4, de vier grootste Zeeuwse gemeenten (Middelburg, Vlissingen, Goes en Terneuzen) , het voortouw te nemen. Het initiatief van Zeeland moet komende vrijdag worden toegelicht op een 'selectiebijeenkomst'. Eind deze maand is er een symposium over Maak Verschil.

Uit contacten met het ministerie is gebleken dat men geen discussie over bestuurlijke indelingen in gang wil zetten. Het gaat er vooral om de huidige indeling beter te organiseren. Wat het ministerie betreft zou de proef in Zeeland moeten gaan bestaan uit drie concrete projecten.