Volledig scherm
Harry van der Maas. © SGP

Zeeland leidt zuidelijk verzet tegen Vlaamse tolheffing

MIDDELBURG - Zeeland, Noord-Brabant en Limburg hebben een felle brief geschreven aan de Vlaamse minister Ben Weyts om te protesteren tegen zijn plannen voor een kilometerheffing op personenauto's. Het initiatief komt van Zeeland.

Weyts kondigde afgelopen weekeinde aan te willen beginnen met proefprojecten en studies naar een kilometerheffing voor personenauto's. In april werd in België al een kilometerheffing voor vrachtverkeer ingevoerd.

Ronduit slecht

Gedeputeerde Harry van der Maas noemt het plan van Weyts 'ronduit slecht'. "Slecht voor ons beider economie en slecht voor de werkgelegenheid. Bewoners van de grensstreek gaan regelmatig op bezoek bij onze zuiderburen, maar dat wordt een stuk minder aantrekkelijk als Vlaanderen deze heffing invoert. Winkels, tankstations en horecagelegenheden zullen minder klandizie krijgen. Ook werken over de grens wordt minder lonend."

De provincie werkt juist aan een verbetering van de verbindingen met België, onder meer door de verbreding van de Sloe- en de Tractaatweg. Van der Maas: "Dan kan het toch niet zo zijn dat Vlaanderen een nieuwe grens opwerpt in de vorm van kilometerheffing?"

Effect

De Nederlandse provincies twijfelen aan het effect van de onlangs ingevoerde heffing op het vrachtverkeer. "Er ontstaan juist aan Nederlandse kant nieuwe files omdat het vrachtverkeer kiest voor zogenaamd goedkopere routes." Dat wordt alleen nog maar erger als België zou besluiten om tol te heffen op buitenlandse personenauto's.