Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeland krijgt thuiszittende kinderen weer snel op school

GOES - In Zeeland zit maar een handvol leerplichtige kinderen onnodig thuis.

Het zijn er momenteel negen, geven de drie regionale leerplichtbureaus in de Oosterschelderegio, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen aan. Dat geringe aantal staat haaks op de bevindingen van voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert, die de afgelopen maanden de 'thuiszittersproblematiek' onderzocht. Zijn conclusie: duizenden leerplichtige kinderen in het voortgezet onderwijs gaan niet naar school omdat een deel van de scholen en gemeenten verzaken. Soms denken scholen niet die plek te kunnen leveren waar het betreffende kind behoefte aan heeft. Ook zijn enkele bang dat hun slagingspercentages zakken omdat deze groep kinderen wel eens slechter dan gemiddeld zou kunnen presteren.

De drie Zeeuwse leerplichtbureaus begeleiden jaarlijks enkele duizenden kinderen. Ze weten bijna iedereen op school te houden. "We zitten er bovenop. Daarom hebben we er maar gemiddeld tien per jaar. Momenteel zijn dat er vijf in de Oosterschelderegio, twee op Walcheren en twee in Zeeuws-Vlaanderen. En ja, we hebben de aantallen goed in beeld. Dit is niet het topje van de ijsberg", zegt Ien Blaasse, hoofd van het leerplichtbureau in de Oosterschelderegio.

Dat Zeeland zo goed scoort, komt door de intensieve samenwerking tussen onderwijs, gemeenten, leerplichtbureaus en de centra voor jeugd en gezin, zegt Blaasse. "De lijnen zijn kort."