Volledig scherm
Hendrik Jan ten Cate. © Leo Adriaansen

Zeeland is nu wel héél droog aan het worden

VLISSINGEN - Keiharde kluiten bemoeilijken de aardappeloogst, het gras wordt bruin. Lekker die zon. Maar Zeeland is nu wel héél erg droog aan het worden.

Ook op het voetbalveld zou een regenbuitje welkom zijn. In de gemeente Goes worden de velden al beregend om de grasmat overeind te houden.

Op dit moment is het neerslagtekort 210 tot 240 mm (zoveel verdampt er meer dan er neervalt). Dat is veel meer dan normaal. Extreem wordt het echter pas bij 240-255 mm in het zuidoosten en de regio Goes, en 285-300 mm in het westen, legt Johnny Willemsen van Weeronline uit.

De droogte hindert aardappelboer Hendrik Jan ten Cate bij de aardappeloogst. „De aardappelen liggen droog in hun rug”, verklaart het ZLTO-bestuurslid. „Dan komen er harde kluiten in de bovenlaag. Als je de aardapellen daaruit wil krijgen, beschadigen ze snel. Stootblauw, noemen we dat. Op die plekken ontstaan kurklaagjes.”

Beregening

Waterschap Scheldestromen laat weten dat boeren dat mogen, zolang ze een watervergunning hebben en in de gaten houden of het peil in de waterlopen niet onder de voorgeschreven minimale hoogte komt. „Er zal niet snel een beregeningsverbod komen. We verwachten deze week al regen”, zegt woordvoerder Daniëlle Stein.

Meer in de PZC van dinsdag.

Volledig scherm
Aardappeloogst in Poortvliet. © Leo Adriaansen