Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeland huisvest nog steeds te weinig vluchtelingen met vergunning

VLISSINGEN - Het lukt de meeste Zeeuwse gemeenten maar niet om voldoende vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten. De achterstanden worden eerder groter dan kleiner.

De gemeenten hebben de opdracht om in de eerste helft van dit jaar gezamenlijk 537 zogeheten statushouders woonruimte te bieden. Daarvan was op 1 juni, een maand voor het verstrijken van de termijn, tweederde gerealiseerd. Er moeten nog 181 mensen worden gehuisvest. Zij verblijven in afwachting daarvan in asielzoekerscentra.

De onderlinge verschillen zijn groot. De gemeenten Borsele, Kapelle en Noord-Beveland hebben zelfs meer statushouders gehuisvest dan opgedragen. Reimerswaal had begin deze maand ook bijna haar quotum gehaald: 28 van de 30 (93 procent).

Inhaalslag

De andere negen gemeenten liepen achter op schema. Zij zitten op drie kwart of minder en moeten deze maand dus proberen nog een flinke inhaalslag te maken. Relatief laag scoort zowel Schouwen-Duiveland (52 procent) als Hulst (55 procent).

Veere blijft het verst achter van de Zeeuwse gemeenten. Daar waren op 1 juni vijf asielzoekers ondergebracht, terwijl de opdracht is om 31 mensen te huisvesten. Wethouder Chris Maas noemde onlangs het geringe aanbod aan sociale huurwoningen als oorzaak. Wat er vrijkomt is bovendien vaak niet geschikt voor een heel gezin.

In het huidige tempo blijft Zeeland op 1 juli ruim honderd statushouders achter bij de opdracht. Begin dit jaar was de achterstand nog 85 mensen. Het lukt dus niet om die in te lopen.

Taakstelling

De achterstand komt bovenop de nieuwe taakstelling voor de tweede helft van het jaar. Die bedraagt voor heel Zeeland 522 mensen.

Landelijk gezien doet Zeeland het nog relatief goed. Alleen de provincies Overijssel en Gelderland zijn verder met het huisvesten van statushouders. De verwachte achterstand op 1 juli bedraagt landelijk ongeveer 6800 mensen. Dat is twee keer zo veel als aan het begin van dit jaar.