Volledig scherm
© Maurice Steketee

Zeeland helpt provincies, provincies helpen Zeeland

MIDDELBURG - Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) krijgt binnenkort twee brieven van de twaalf provincies.

Ze lijken tegenstrijdig. In de ene brief staat dat de provincies unaniem akkoord gaan met een nieuw verdeelmodel voor geld uit het Provinciefonds. Daarin is overeengekomen dat dit de komende vijf jaar geen effect mag hebben op het daadwerkelijke bedrag dat de provincies krijgen. Hierdoor blijft Zeeland jaarlijks meer dan 10 miljoen euro mislopen. Die korting is ooit afgesproken, omdat de provincie miljoenen aan dividend ontving als aandeelhouder van Delta. Maar omdat het energiebedrijf in moeilijkheden verkeert, is die winstdeling er niet meer.

In de tweede brief staat dat de provincies vinden dat het kabinet Zeeland moet compenseren, omdat een korting voor geld dat je niet krijgt onredelijk is.

"Zo hebben wij niet het hele verdeelmodel tegengehouden", legde gedeputeerde Jo-Annes de Bat vrijdag de Staten uit. "Maar onze halsstarrigheid heeft toch geholpen."

  1. Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Vrijdag komt het album 'We Moeten Door' van Broederliefde uit. De rappers reageren in deze video op rapteksten die te horen zijn op het nieuwe album. De heren zijn naar eigen zeggen 'heel eerlijk' in de nummers. Vooral in Keskiednis, ofwel geschiedenis. Rapper Emms blik hier terug op een tijd van overwinningen en een slip. Met de slip doelt de rapper op de spreekkoren die hij anderhalf jaar geleden heeft geroepen. Hierdoor moest Broederliefde zich terugtrekken als ambassadeur van de vrede tijdens Bevrijdingsdag. ,,Natuurlijk erken ik daarin mijn fout die ik heb gemaakt''.