Volledig scherm

Zeeland gaat leegstand winkels in centra te lijf

DEN HAAG - Zeeland gaat de leegstand van winkels in stads- en dorpscentra te lijf. Ze heeft daarvoor, net als alle andere provincies, woensdag afspraken gemaakt met minister Henk Kamp van Economische Zaken.

In die zogeheten retaildeals hebben de provincies afgesproken om het aantal vierkante meters winkeloppervlak drastisch omlaag te brengen. Hoewel het per gemeente verschilt, staat - in alle Zeeuwse gemeenten samen - minder dan 10 procent van de winkelpanden leeg, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. "Maar dat betekent niet dat er in Zeeland niets aan de hand is. Ook in Zeeuwse gemeenten staan winkels leeg."

Dat komt mede doordat steeds meer mensen hun aankopen via internet doen. Om te voorkomen dat centra verpauperen, gaat de provincie samen met gemeenten maatregelen nemen.

Goes en Hulst sloten in mei al apart retaildeals met minister Kamp. De afspraken die de provincies met de minister hebben gemaakt zijn daarop een aanvulling, zegt De Bat.

"In eerste instantie richten we ons op de vier grootste gemeenten. Samen met de vier gemeenten, met Goes als voortrekker, gaan we samenwerken om de binnensteden aantrekkelijk te houden. Bij gemeenten zit al veel kennis. De afspraken maken het bijvoorbeeld mogelijk om ook externe deskundigen in te vliegen. Het delen van kennis is belangrijk. Een van de eerste dingen die we dan ook gaan doen, is het organiseren van een congres over hoe de leegstand te verminderen."

De provincie gaat vooral coordineren en gaat geen politie-agentje spelen, benadrukt De Bat. Al kan het betekenen dat de provincie ingrijpt als gemeenten onverantwoorde uitbreidingsplannen toestaan.